Greta Thunberg

Fransk politiker: - Greta er nobelprisvinner i frykt

Før klimaaktivistens tale til den franske nasjonalforsamlingen, fikk hun kritikk fra en rekke franske politikere.

FRANSKE TILSTANDER: Svenske Greta Thunberg (nummer to fra høyre) etter talen hennes til den franske nasjonalforsamlingen tirsdag. Foto: Stephane de Sakutin / AFP / NTB Scanpix
FRANSKE TILSTANDER: Svenske Greta Thunberg (nummer to fra høyre) etter talen hennes til den franske nasjonalforsamlingen tirsdag. Foto: Stephane de Sakutin / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag holdt 16 år gamle Greta Thunberg tale til den franske nasjonalforsamlingen, hvor hun manet politikerne til å gjøre noe som monner med klimakrisen.

PRIS: Stiftelsen Fritt Ords Pris 2019 ble onsdag kveld tildelt Natur og Ungdom og Greta Thunberg for deres bidrag til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og mobiliserende. Video: Privat / NTB Scanpix Vis mer

Flere folkevalgte hadde på forhånd uttalt at de ville boikotte talen, ifølge Reuters. En av de kritiske røstene var Guillaume Larrive, lederkandidat for Republikanerne.

- Vi trenger ikke apokalypseguruer, skrev Larrive på Twitter.

De folkevalgte som boikottet talen tilhører både Marine Le Pens ytre høyre-parti Nasjonal samling og det konservative Republikanerne - partiet til tidligere president Nicolas Sarkozy (2007-2012). Flere av dem kritiserte Thunberg i skarpe ordelag.

MOTSTAND: Thunberg under debatt tirsdag med folkevalgte i den franske nasjonalforsamlingen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix
MOTSTAND: Thunberg under debatt tirsdag med folkevalgte i den franske nasjonalforsamlingen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Profet i shorts» og «vinneren av Nobelprisen i frykt», kalte Republikanernes Julien Aubert henne, mens Nasjonal samlings Jordan Bardella beskyldte henne for å ha et «ubrutt følelsesdiktatur».

Sébastien Chenu, også folkevalgt og medlem av Nasjonal samling, sa at han ville «ikke bli tvunget til å knele» og kalte Thunberg «økologiens Justin Bieber», ifølge AFP.

Under talen sin sa Thunberg at klimakrisen ikke kan løses med vitenskapsfornektelse, med et stikk til politikerne som ikke møtte opp for å høre henne.

- Dere trenger ikke å lytte til oss. Vi er tross alt bare barn. Men dere må lytte til vitenskapen, sa hun.

Den unge klimaaktivisten brukte taletida sin til å innstendig be de franske politikerne lese rapportene til FNs klimapanel, og handle deretter. Hun var invitert sammen med flere andre unge fra Skolestreik for klima-bevegelsen, som hun startet i høst. Hun understreket også urettferdigheten i at hun får hets for å formidle det forskningen viser.

- Disse tingene er ukomfortable å høre, og vi har blitt syndebukkene som må fortelle folk om dem, fordi ingen andre vil eller våger, sa hun på talerstolen i det franske underhuset, og fortsatte:

- Bare fordi vi siterer og handler basert på vitenskapelige fakta, mottar vi enorme mengder hat og trusler. Vi blir latterliggjort og løyet om av folkevalgte og journalister.

CELEBERT: Greta Thunberg sammen med flere andre aktivister fra Skolestreik for klima-bevegelsen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix
CELEBERT: Greta Thunberg sammen med flere andre aktivister fra Skolestreik for klima-bevegelsen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Men Thunberg fikk ikke bare hets i Frankrike. President for miljøpartiet Génération Ecologie, Delphine Batho, uttrykte støtte.

- Vi må tro på at vi er i en dramatisk situasjon, og enda mer tragisk er det at ungdom leser rapportene (...) mer enn mange politikere, sa hun.

Det gjorde også sosialistpartiets Olivier Faure.

- Denne unge kvinnen har hatt en ekstraordinær rolle i å skape global oppmerksomhet i Europa, til og med i hele verden, sa han.

16 år gamle Greta Thunberg har møtt solide doser motstand siden hun startet sin skolestreik for klima i fjor høst. Thunberg har inspirert millioner til å streike for klimahandling, og har raskt blitt et av de mest kjente ansiktene til klimabevegelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer