Greta Thunberg

Fransk politiker: - Greta er nobelprisvinner i frykt

Før klimaaktivistens tale til den franske nasjonalforsamlingen, fikk hun kritikk fra en rekke franske politikere.

FRANSKE TILSTANDER: Svenske Greta Thunberg (nummer to fra høyre) etter talen hennes til den franske nasjonalforsamlingen tirsdag. Foto: Stephane de Sakutin / AFP / NTB Scanpix
FRANSKE TILSTANDER: Svenske Greta Thunberg (nummer to fra høyre) etter talen hennes til den franske nasjonalforsamlingen tirsdag. Foto: Stephane de Sakutin / AFP / NTB ScanpixVis mer

Tirsdag holdt 16 år gamle Greta Thunberg tale til den franske nasjonalforsamlingen, hvor hun manet politikerne til å gjøre noe som monner med klimakrisen.

PRIS: Stiftelsen Fritt Ords Pris 2019 ble onsdag kveld tildelt Natur og Ungdom og Greta Thunberg for deres bidrag til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og mobiliserende. Video: Privat / NTB Scanpix Vis mer

Flere folkevalgte hadde på forhånd uttalt at de ville boikotte talen, ifølge Reuters. En av de kritiske røstene var Guillaume Larrive, lederkandidat for Republikanerne.

- Vi trenger ikke apokalypseguruer, skrev Larrive på Twitter.

De folkevalgte som boikottet talen tilhører både Marine Le Pens ytre høyre-parti Nasjonal samling og det konservative Republikanerne - partiet til tidligere president Nicolas Sarkozy (2007-2012). Flere av dem kritiserte Thunberg i skarpe ordelag.

MOTSTAND: Thunberg under debatt tirsdag med folkevalgte i den franske nasjonalforsamlingen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix
MOTSTAND: Thunberg under debatt tirsdag med folkevalgte i den franske nasjonalforsamlingen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Profet i shorts» og «vinneren av Nobelprisen i frykt», kalte Republikanernes Julien Aubert henne, mens Nasjonal samlings Jordan Bardella beskyldte henne for å ha et «ubrutt følelsesdiktatur».

Sébastien Chenu, også folkevalgt og medlem av Nasjonal samling, sa at han ville «ikke bli tvunget til å knele» og kalte Thunberg «økologiens Justin Bieber», ifølge AFP.

Under talen sin sa Thunberg at klimakrisen ikke kan løses med vitenskapsfornektelse, med et stikk til politikerne som ikke møtte opp for å høre henne.

- Dere trenger ikke å lytte til oss. Vi er tross alt bare barn. Men dere må lytte til vitenskapen, sa hun.

Den unge klimaaktivisten brukte taletida sin til å innstendig be de franske politikerne lese rapportene til FNs klimapanel, og handle deretter. Hun var invitert sammen med flere andre unge fra Skolestreik for klima-bevegelsen, som hun startet i høst. Hun understreket også urettferdigheten i at hun får hets for å formidle det forskningen viser.

- Disse tingene er ukomfortable å høre, og vi har blitt syndebukkene som må fortelle folk om dem, fordi ingen andre vil eller våger, sa hun på talerstolen i det franske underhuset, og fortsatte:

- Bare fordi vi siterer og handler basert på vitenskapelige fakta, mottar vi enorme mengder hat og trusler. Vi blir latterliggjort og løyet om av folkevalgte og journalister.

CELEBERT: Greta Thunberg sammen med flere andre aktivister fra Skolestreik for klima-bevegelsen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix
CELEBERT: Greta Thunberg sammen med flere andre aktivister fra Skolestreik for klima-bevegelsen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Men Thunberg fikk ikke bare hets i Frankrike. President for miljøpartiet Génération Ecologie, Delphine Batho, uttrykte støtte.

- Vi må tro på at vi er i en dramatisk situasjon, og enda mer tragisk er det at ungdom leser rapportene (...) mer enn mange politikere, sa hun.

Det gjorde også sosialistpartiets Olivier Faure.

- Denne unge kvinnen har hatt en ekstraordinær rolle i å skape global oppmerksomhet i Europa, til og med i hele verden, sa han.

16 år gamle Greta Thunberg har møtt solide doser motstand siden hun startet sin skolestreik for klima i fjor høst. Thunberg har inspirert millioner til å streike for klimahandling, og har raskt blitt et av de mest kjente ansiktene til klimabevegelsen.