Fransk professor fikk nobelprisen i økonomi

Jean Tirole får nobelprisen alene. Det har mange ventet på.

Den franske professoren Jean Tirole er tildelt nobelprisen i økonomi. Det ble kjent mandag formiddag. Foto: MME Tirole/IDEI
Den franske professoren Jean Tirole er tildelt nobelprisen i økonomi. Det ble kjent mandag formiddag. Foto: MME Tirole/IDEIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Mandag ettermiddag ble det klart at den franske økonomiprofessoren Jean Tirole er tildelt nobelprisen i økonomi for 2014.

I pressemeldingen fra det Kunglige Vetenskapsakademien heter det at den 61 år gamle Tirole er tildelt prisen for sin analyse av markedsmakt og regulering.

- Han har klargjort hvordan man skal forstå og regulere bransjer med bare noen få mektige bedrifter, skriver Vetenskapsakademien i pressemeldingen.

Videre heter det at Jean Tirole har jobbet med problematikken siden 80-tallet, og blåst nytt liv i forskningen på feltet. Han blir også beskrevet som en av vår tids viktigste økonomer.

Deler ikke prisen Tirole mottar prisen alene. Det har ikke skjedd siden 2008 da Paul Krugmann mottok prisen, og sender et viktig signal, ifølge Tore Nilssen, økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO).

- Det skjer ikke så ofte, sier Nilssen, som forteller at flertallet på instituttet han er en del av håpte og trodde at Tirole endelig skulle motta prisen.

- I begrunnelsen vektlegger de arbeid han gjorde tidlig i sin karriere på 80-tallet. Men han har bare fortsatt og fortsatt, og funnet flere felter å forske på. Denne prisen har mange ventet på.

Studerte i USA Nobelprisvinneren er tilknyttet Toulouse School of Ecnonomics hvor han leder instiuttet for industriøkonomi. Han har en doktorgrad fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA og har gitt ut ti bøker.

I tillegg til æren som følger prisen, får Tirole også åtte millioner svenske kroner i premiepenger.