- Fransk seriemorder minner om Breivik

Drepte tre jødiske barn og en lærer i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapene på jøder og soldater av afrikansk opprinnelse i Frankrike minner om framgangsmåten til Anders Behring Breivik, mener fransk terrorekspert.

- Målet var å drepe, og drepe flest mulig, her som i Norge, sier Jean-Yves Camus til Aftenposten.

Mandag ble en lærer og tre barn drept ved en jødisk skole i byen Toulouse.

Ifølge president Nicolas Sarkozy er det slått fast at gjerningsmannen er den samme som tidligere har drept tre soldater med afrikansk og karibisk bakgrunn.

Sarkozy har pekt på rasistiske og antisemittiske holdninger som et mulig motiv for ugjerningene.

Ifølge det franske magasinet Le Point er tre tidligere soldater med nazisympatier ettersøkt for drapene.

Jean-Yves Camus, som er ekspert på terrorisme og høyreekstremisme, sammenligner seriemorderen med Anders Behring Breivik.

- Den franske gjerningsmannen har operert alene, og det er samme type våpen, samme ekstreme kaldblodighet, samme presise mål og trolig samme ideologi. Vi hadde alle en mistanke om at dette ville skje før eller siden, sier Camus.

Norske terroreksperter har tidligere pekt på forskjeller mellom Breiviks antimuslimske ideologi og mer tradisjonell nynazisme.

Nazismen kjennetegnes av jødehat, mens Breivik i sitt såkalte manifest gjør det klart at han har sympati med Israel.

(NTB)

DRAP: Politiet jobber utenfor den jødiske skolen Ozar Hatorah i Youlouse i Frankrike der fire personer ble skutt og drept i går. FOTO: AFP/ERIC CABANIS/SCANPIX
DRAP: Politiet jobber utenfor den jødiske skolen Ozar Hatorah i Youlouse i Frankrike der fire personer ble skutt og drept i går. FOTO: AFP/ERIC CABANIS/SCANPIX Vis mer