Fransk skip med nødhjelp til Burma må snu

Kunne hjulpet 100 000 ofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike gir opp forsøket på å få i land en skipslast med livsviktig nødhjelp til syklonofrene i Burma.

Et fransk marinefartøy med 1000 tonn nødhjelp har i flere uker ligget for anker utenfor kysten av Irrawaddy-deltaet, som ble hardest rammet av syklonen 2. mai.

Militærjuntaen i Burma har nektet skipet å bringe i land nødhjelpen, som kunne ha dekket behovene til 100 000 katastrofeofre.

Minst 133 000 mennesker omkom i syklonen, og rundt 2,4 millioner mennesker har behov for akutt nødhjelp.

Amerikanske marinefartøy med nødhjelp er også avvist av generalene, som også har nektet utenlandske hjelpearbeidere adgang til de hardest rammede områdene.

Franske myndigheter gir nå opp, og har omdirigert skipet Mistral til Thailand, der nødhjelpen skal overlates til FNs matvareprogram i håp om at de har større hell.

- Ingenting kan rettferdiggjøre det at ofrene for katastrofen fratas sin grunnleggende rett til nødvendig hjelp, heter det i en kunngjøring fra franske myndigheter.

- Frankrike er særlig sjokkert over at myndighetene i Burma ikke ville ta imot 1000 tonn med nødhjelp, som dermed ikke kunne losses og distribueres direkte til ofrene, heter det videre.

MÅTTE DRA MED UFORRETTET SAK: «Le Mistral», her mens hun ble lastet med over 1000 tonn nødhjelp i India, fikk ikke lov til å legge til i Burma. Foto: DET FRANSKE FORSVARSDEPARTEMENTET/AFP/SCANPIX
MÅTTE DRA MED UFORRETTET SAK: «Le Mistral», her mens hun ble lastet med over 1000 tonn nødhjelp i India, fikk ikke lov til å legge til i Burma. Foto: DET FRANSKE FORSVARSDEPARTEMENTET/AFP/SCANPIX Vis mer

Militærjuntaen i Burma ga før helgen etter for massivt internasjonalt press og lovet å åpne landet for utenlandske hjelpearbeidere, men nekter fortsatt å ta imot humanitær hjelp som er skipet til området om bord i militære fartøy.

Givergleden var noe begrenset under en giverkonferanse i Rangoon søndag, der det ifølge FN-kilder bare kom løfter om rundt 250 millioner kroner. Militærjuntaen hadde på forhånd håpet på hele 50 milliarder kroner.

Norge, som tidligere har bevilget 50 millioner kroner til syklonofrene, lovet under konferansen å doble dette bidraget, men stiller som betingelse at utenlandske hjelpearbeidere får full tilgang til katastrofeområdet.

(NTB)

Fransk skip med nødhjelp til Burma må snu