Fransk sofavalg

CALAIS/HARNES (Dagbladet): Skjorta til Gilles Cocquempot (49), kandidat for sosialistpartiet i Calais, er våt av svette. Han må kapre hjemmesitterne, de utgjør over halvparten av velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Greier han å overbevise 52 prosent hjemmesittere om at de reduserer det store høyreflertallet i den nye Nasjonalforsamlingen, har han gjort jobben sin godt.

- Antall hjemmesittere var usedvanlig høyt her. I enkelte dårlig stilte strøk unnlot 70 prosent å stemme. Befolkningen skjønner ikke hva som foregår. Det de har behov for er nærhet og forståelse av dagliglivets problemer. De synes verken høyre eller venstre er opptatt av det, sier Cocquempot.

Forrige søndag fikk han 26 prosent av stemmene, mens hans gaullistrival fikk 20 og Nasjonal Fronts kandidat 13. De som foretrakk sofakroken vil avgjøre valget i Calais og mange andre steder.

Regionen rundt Calais, Pas-de-Calais, har tradisjonelt vært dominert av kommunistene og sosialistene. Av 14 valgkretser er bare én styrt av høyre. Men under presidentvalget oppnådde Jean-Marie Le Pen flest stemmer i første valgomgang, noen steder med nær 30 prosent.

Kommunistenes stup

- Dette er det «dype» Frankrike, sier Cocquempot. Det som har skjedd her, som så mange andre steder i Frankrike, er kommunistpartiets bunnløse fall. Mange av stemmene har gått til Nasjonal Front.

- Le Pen vet å snakke til folket. At så mange stemte på ham her må ses som en protest. En annen årsak er globaliseringen, som har ført til at selv bedrifter med overskudd stenger fabrikker og sier opp tusenvis av ansatte. Gilles Cocquempot iler videre til en dør-til-dør-kampanje.

Det samme driver Le Pens datter Marine med i Harnes, 60 kilometer fra Calais. Det er ingen tilfeldighet at hun har valgt nettopp denne valgkretsen for å forsøke å slå igjennom. Den ligger midt i det rammede kullminedistriktet, og hennes far kom først i presidentvalget.

Men selv om hun oppnådde 24 prosent av stemmene i første omgang, er ikke alle like begeistret for Marine Le Pen. Like før vi traff henne ble hun bombardert med egg, og måtte vaske det lange lyset håret.

Ingen sjanser

- Politiet sa de ikke kunne garantere min sikkerhet lenger. Vi kan ikke ta noen sjanser og har avlyst resten som sto på programmet, sier Marine Le Pen. Hun tror på seier.

- De eneste kampene man taper, er de man ikke kjemper, sier hun, like munnrapp som sin far.

- Hva er forskjellen på det franske landslaget og Le Pen? spør hun, og svarer:

- Han kom til annen omgang!

For Marine Le Pens samboer, Eric Iorio, er Pas-de-Calais et misjonsdistrikt.

- Det finnes ingen organisert politisk struktur. Området er midt i Europa. Det fører til økt arbeidsledighet og økt utrygghet. Se hvordan Nederland har liberalisert narkotikalovgivningen, sier han.

- Nasjonal Front har framgang fordi vi er strukturert. Vi tar over stemmer fra kommunistpartiet. De satset alt på ideen om sosial rettferdighet. Og se på Jospin. Han hadde all makt, men gjorde ikke noe. Folk føler seg forrådt. Det eneste språket de forstår i dag, er vårt. Folk har funnet ut at vi snakker sant, sier Iorio, som selv ligger dårlig an i sin valgkrets, med 18 prosent av stemmene. Men også det er høyere enn det nasjonale gjennomsnittet på snaue 12 prosent.