Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fransk soldat bar nazimerke på uniformen under Afrika-oppdrag

Ble oppdaget da det franske forsvaret la ut bilder av soldaten på Facebook.

 MED NAZIMERKE: Etter det militæret la ut bilder av en operasjon i Den sentralafrikanske republikk, fikk de tilbakemeldinger om at en av soldatene bar et nazimerke på uniformen. Dette bildet er tatt av en AFP-journalist, og viser muligens en annen soldat med det samme merket.  Foto: Scanpix/AFP PHOTO
MED NAZIMERKE: Etter det militæret la ut bilder av en operasjon i Den sentralafrikanske republikk, fikk de tilbakemeldinger om at en av soldatene bar et nazimerke på uniformen. Dette bildet er tatt av en AFP-journalist, og viser muligens en annen soldat med det samme merket. Foto: Scanpix/AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Franske og afrikanske soldater har i det siste økt sitt nærvær i Den sentralafrikanske republikk, for å stoppe kampene mellom kristne og muslimske militsgrupper.

Frankrike har sendt 1600 soldater til det kofliktherjede landet, og det er en av disse soldatene som ble tatt i å bære et nazimerke på jobb.

La ut Facebook-bilde Etter et oppdrag den franske hæren hadde utført i landet, la de ut bilder av flere soldater på sin Facebook-gruppe. Det var da merket ble oppdaget.

Rundt merket står det «Meine Ehre heißt Treue», som var slagordet til SS og betyr «Min ære er troskap». Inne i ringen er det franske flagget og tallet «32».

Kilder den franske TV-kanalen BFMTV har snakket med sier at tallet 32 er av ukjent betydning, og for eksempel kan bety den 32. avdelingen i SS, tredje kompani og andre seksjon i den franske hæren eller at det kan ha nasjonalistiske referanser.

Vil bli suspendert En talsmann for de franske styrkene, Gilles Jaron, sier til den franske avisen Le Monde at dette er et isolert tilfelle, og at soldaten vil bli suspendert.

- Etter at bildet ble publisert kom det fram at soldaten hadde et emblem på skulderen som ikke tilhører den militære uniformen, og at det inneholder en tekst som tilhører en ideologi vi fordømmer. Dette er uakseptabelt, sier Jaron.

 MOTTOET TIL SS:  Rundt emblemet står det skrevet «Min ære er troskap», som var mottoet til det tyske SS. Foto: Scanpix/AFP PHOTO
MOTTOET TIL SS: Rundt emblemet står det skrevet «Min ære er troskap», som var mottoet til det tyske SS. Foto: Scanpix/AFP PHOTO Vis mer

Men at tilfellet er isolert har blitt trukket under tvil. For bildet som de franske styrkene la ut på Facebook, er ikke det samme bildet som Dagbladet trykker i denne artikkelen. På det andre bildet kan det se ut som det er en annen soldat som bærer merket.

Drukner i vold Den sentralafrikanske republikk er nå i ferd med å drukne i vold og humanitær nød. Det er først i desember at pressen har fått øynene opp for nøden i landet, selv om krisen har vært stor i lang tid, og særlig siden statskuppet i mars i år.

I mars tok den muslimske opprørsgruppen Seleka over makten i Den sentralafrikanske republikk.

Arven etter den avsatte, kristne presidenten Francois Bozize var tung å bære, og Seleka-militsen hadde ikke råd til å beholde alle sine soldater. De arbeidsløse soldatene har så levd av å plyndre, og da de ble arbeidsløse i et område som i hovedsak besto av kristne, var også størsteparten av ofrene kristne. Dette skapte hevnaksjoner fra kristne militsgrupper mot muslimer.  

I ettertid har det vært en rekke angrep og drap mellom ulike religiøse grupper, og de seneste angrepene mot hovedstaden har i hovedsak kommet fra kristne militsgrupper.

MILITSGRUPPER: Soldater fra den kristne militsgruppen Anti-Balaka poserer utenfor hovedstaden Bangui sist søndag. Lederen for militsen sier de ikke vil legge ned våpnene før den muslimske presidenten Michel Djotodia er avsatt. Foto: Scanpix/AP Photo/Jerome Delay
MILITSGRUPPER: Soldater fra den kristne militsgruppen Anti-Balaka poserer utenfor hovedstaden Bangui sist søndag. Lederen for militsen sier de ikke vil legge ned våpnene før den muslimske presidenten Michel Djotodia er avsatt. Foto: Scanpix/AP Photo/Jerome Delay Vis mer

Leger uten grenser gikk i forrige uke ut og slaktet FN sin humanitære respons på krisen i landet.

 NØDHJELP OG MILITÆR BISTAND:  Franske og afrikanske styrker er gjennom FN utplassert i Den sentralafrikanske republikk. I starten av desember ble det besluttet å øke antallet soldater. Foto: Scanpix/AFP
NØDHJELP OG MILITÆR BISTAND: Franske og afrikanske styrker er gjennom FN utplassert i Den sentralafrikanske republikk. I starten av desember ble det besluttet å øke antallet soldater. Foto: Scanpix/AFP Vis mer