Fransk statsråd «sjokkert» av politiaksjon

Nattas brutale politiaksjon mot en migrantleir i Paris kommer på et maksimalt uheldig tidspunkt for innenriksminister Gérald Darmanin.

PROTEST: Frankrikes innenriksministeren bedt om en rapport etter at han så bildene av politiet i Paris sine gater mandag 23. november 2020. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens innenriksminister Gérald Darmanin slåss for et lovforslag som skal beskytte politiet mot offentlig eksponering, slo politiet natt til tirsdag til mot en migrantleir på Republikkplassen i sentrum av Paris.

Det gikk så hardt for seg, med tåregass og fysiske angrep på migranter og journalister, at det gjorde inntrykk også på statsråden.

  • Se video av hendelsen øverst i saken.

Tirsdag kveld er det store protester i Paris som følge av hendelsen:

PARIS: Demonstranter har tatt gatene etter at politiet slo til mot en migrantleir natt til tirsdag. Video: AP Vis mer

«Uproporsjonal» og «brutal»

- Sjokkerende, mente Darmanin ifølge en rekke medierapporter.

Nå har han beordret etterforskning av hendelsen, i følge the Guardian i regi av politiets interne disiplinærorgan.

Blant de mange andre som har reagert sterkt på aksjonen, er Paris' borgermester fra Sosialistpartiet, Anne Hidalgo, som i et brev til Darmanin kalte aksjonen «uproporsjonal» og «brutal».

«En fornektelse av Frankrikes humanitære forpliktelse», skriver Hidalgo i brevet som er publisert på twitter.

En rekke andre politikere har uttalt seg svært kritisk om aksjonen mot en leir som ifølge NTB besto av cirka 500 telt og ble satt opp i protest mot myndighetenes tidligere fjerning av leire satt opp av flyktninger.

HARDHENDT: Det gikk hardt for seg da fransk politi natt til tirsdag fjernet en migrantleir satt opp på Place de la Republique i sentrum av Paris. Foto: Alexandra Henry/Utopia56 via AP/NTB Scanpix
HARDHENDT: Det gikk hardt for seg da fransk politi natt til tirsdag fjernet en migrantleir satt opp på Place de la Republique i sentrum av Paris. Foto: Alexandra Henry/Utopia56 via AP/NTB Scanpix Vis mer

Tvangsflyttet

NTB skriver at politiet raskt kom til stedet og begynte å fjerne teltene, flere av dem mens det var personer inne i dem.

- De er for brutale, vi vil bare ha tak over hodet, sa Shahbuddin, en 34 år gammel afghansk mann som gråtende ble tvangsflyttet ifølge nyhetsbyrået.

Reporteren Rémy Buisine i nyhetsnettstedet Brut skriver på twitter at han ble angrepet tre ganger av samme politimann.

Omstridt politilov

Politiaksjonen kommer svært ubelelig for Frankrikes regjering.

Innenriksminister Gérald Darmanin har tidligere markert seg som en varm forsvarer for politiet.

Han arbeider nå for å få gjennomslag i Frankrikes nasjonalforsamling for en ny lov som vil gjøre det vanskeligere å publisere bilder av politifolk.

Ifølge the Guardian anses loven av mange som en trussel mot pressefriheten, og har blitt kritisert av både FNs råd for menneskerettigheter og Frankrikes egen statlige forsvarer av borgernes rettigheter Claire Hédon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer