Fransk vedtak om å tillate fri fildeling

Krise i kulturdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den franske regjeringen går nå inne for å endre et vedtak gjort i nasjonalforsamlingen i romjulen, der det ble bestemt å tillate fri fildeling av film og muslikk fra internett.

Opprinnelig var det meningen at nasjonalsforsamlingen skulle votere over et forslag om å bøtelegge piratkopiering fra internett, melder CNN. Forslaget var at fildelere kunne bli idømt fengsel i opp til tre år, og få bøter på opp til 300 000 euro.


Isteden endte parlamentet opp med å vedta en lov gjør det praktisk talt gratis å kopiere filmer og musikk fra internett.

Artistene raser

Vedtaket har skapt stor debatt, og mange franske artister er rasende. President Jacques Chirac har tatt initiativ til en ny gjennomgang av lovvedtaket.

- Vi må garantere kunstnernes rettigheter og betaling. Vi må finne en balanse mellom kampen mot piratvirksomhet, og brukernes frihet, sa Chirac ifølge CNN tidligere denne måneden.

Ifølge NRK er det nå krisestemning i det franske kulturdepartenmentet.

- Jeg er pasjonert internettbruker, og jeg er en av de første franske politikere som hadde en egen blogg. Jeg tror på friheten til å utveksle. Men jeg tror samtidig på nødvendigheten av å sikre alle grupper et inntektsgrunnlag, sa den pressede kulturministeren Renaud Donnedieu de Vabres til NRK mandag.

Omkamp

I helgen har den franske regjeringen jobbet med å skrive en ny lovtekst som skal opp i parlamentet i februar.

Regjeringen er redd for konsekvensene fri fildeling vil kunne ha for den franske økonomien.

- Gjør vi ikke noe så vil det være en ultraliberal deregulering. For fri fildeling og kopiering er det kun internettbrukere som blir rike av, sier kulturministeren.

LOVLIG FILDELING: Sent i fjor vedtok den franske nasjonalforsamlingen en lov som gjør det tilnærmet gratis å kopiere filmer og musikk fra internett.
VIL HA OMGJORT VEDTAKET: Den franske presidenten Jacques Chirac.
PRESSET: Kulturministeren Renaud Donnedieu de Vabres.