SKRUR AV: Mange rådgivere og betrodde medarbeidere i teknologi-sektoren i Frankrike kan heretter med god samvittighet skru av mobilen når arbeidsgiveren ringer. Her en hodetelefon laget av Panasonic som ble stilt ut på en messe i Cannes i  2004. Foto:  Jan Thoresen/Dagbladet.
SKRUR AV: Mange rådgivere og betrodde medarbeidere i teknologi-sektoren i Frankrike kan heretter med god samvittighet skru av mobilen når arbeidsgiveren ringer. Her en hodetelefon laget av Panasonic som ble stilt ut på en messe i Cannes i 2004. Foto: Jan Thoresen/Dagbladet.Vis mer

Franske arbeidstakere plikter å gjøre seg utilgjengelige for sjefen

Ny avtale skal sikre fritida til folk i ansvarsfulle jobber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske arbeidstakere har oppnådd en nyvinning som vekker oppsikt også utenfor landets grenser.

Den nye avtalen sier at visse grupper arbeidstakere i friperioder har «plikt til å koble seg fra kommunikasjonsverktøy» som arbeidsgiveren kunne ha nådd dem på.

Dermed avskjæres arbeidsgiverne deres effektivt fra å ta kontakt per telefon, PC eller mobil - samme hvor presserende spørsmål de måtte ha.

- Kollektiv kalorikontroll Avtalen er inngått mellom arbeidsgiverforeningen Syntec og fagforeningene CFDT og CGC. Ifølge The Guardian berører den en million ansatte i teknologi- og konsulent-sektoren - deriblant ansatte i Google, Facebook, Deloitte og PriceWaterhouseCoopers.

I avtaleteksten går det fram at den gjelder rådgivere og ansatte med et særskilt ansvar som for eksempel arbeidsledere, som har arbeidstida fastsatt i dager og ikke timer.

Den nye bestemmelsen skal sikre at disse arbeidstakerne får sammenhengende fri slik loven gir dem rett til - 11 timer per dag og 35 timer per uke.

«Bare i tilfelle du ikke allerede var misunnelig nok på franskmennene, for deres uanstrengte stil, nydelige aksent og kollektive vilje til kalorikontroll, har de nå gjort det ulovlig å arbeide etter klokka 18», er The Guardians-journalistens noe forenklede - og veldig misunnelige - framstilling av det hele.

35-timers uke - Avtalen gir oss nye rettigheter, sier Yvan Béraud i fagforeningen F3 som er en underavdeling av CFDT, i en kommentar til franske Les Echos.

Frankrike har gått i bresjen for kortere arbeidstid, med en bestemmelse om 35-timersuke som ble innført i 1999.