Franske betroelser

Blogger er blitt et fenomen i Frankrike. En blogg åpnes hvert 12. sekund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Til nå teller man 2,5 millioner blogger, en absolutt rekord. Bloggerne står i kø for å gjøre seg kjent på nettet. Fransk er blitt det nest største språket i bloggsfæren.

DE ALLER FLESTE tyr til bloggportalen til radioen Skyrock, Skyblog. Skyblog har allerede publisert 107,9 millioner artikler ifølge ukemagasinet Le Point. Dette begynner å veie i verdensammenheng. Ifølge mer eller mindre troverdige statistikker skapes det mellom 12 og 34 millioner blogger på nettet. Det vil si at bloggerne på Skyblog utgjør 8 til 22 prosent av verdens bloggsfære. Det er utrolig hvor mange som bruker tid på å fortelle andre om sitt liv og innerste tanker. Franskmennene elsker å uttrykke seg med mange ord, men dette tar jo helt av.

FENOMENET BLIR selvsagt observert av forskere. Pierre Bellanger, sjefen for rap- og r\'n\'b-stasjonen Skyrock, er parat. Han har samlet på alt, og særlig alle artikler om fenomenet. Hans oppskrift er enkel: De minst erfarne på nettet skal kunne skape en blogg på noen minutter, og det skal være mye enklere enn å skape sin egen nettside. Bloggen ser ut som ei dagbok med lite gjennomtenkte tekster, bilder og dikt. En av de mest populære bloggene er lagt ut som en skjønnhetskonkurranse for gutter. Hvert bilde framkaller hundrevis, ja, tusenvis av kommentarer. Bloggene er like forskjellige som menneskets natur.

SKYBLOG oppbevarer alt i sitt minne, i et brannsikkert hvelv. Summen av ord og bilder utgjør et enestående vitnesbyrd om hva en generasjon tenker, skriver og betror, mener Bellanger. For ham er det første gang i historien at en ny generasjon river seg løs fra all voksen elite for å henvende seg til seg selv. Denne revolusjonen har begynt å få juridiske følger. For mens bloggerne nyter total ytringsfrihet, blir det begått overtramp. Skyblog led av angrep fra «skyfucks», noe som førte til en slags sensur. Hver side i bloggportalen har en «Cybercop» nederst på siden. Hvis en blogger føler seg ille berørt av noe som blir skrevet, kan han klikke på «Cybercopen» for å varsle Skyblog. Dokumentet blir behandlet innen 48 timer og eventuelt stengt.

BILDER KAN få fatale konsekvenser. Det legges ut kompromitterende bilder av for eksempel ekskjærester. De går skolen rundt på null komma null, og i verste fall må hun bytte skole. Pedofile har også for lengst begynt å interessere seg for bloggene. De kan føre til tragedier. 14 og 15 år gamle Clémence og Noémie hadde beskrevet hvor tungt de syntes det var å leve. 25. februar i år fant politiet Noémies lik nedenfor en skråning, mens Clémence var sporløst forsvunnet. Etter det ble psykologer satt inn for en diskré overvåking og eventuell assistanse. I visse tilfelle kan bloggene redde liv.