SLITER: Citroënbiler venter på å bli eksportert, men salget går trått i finanskrisen. Nå blar franske myndigheter opp for å hjelpe bilindustrien gjennom krisa. Foto: AFP/Antonio Scorza/SCANPIX
SLITER: Citroënbiler venter på å bli eksportert, men salget går trått i finanskrisen. Nå blar franske myndigheter opp for å hjelpe bilindustrien gjennom krisa. Foto: AFP/Antonio Scorza/SCANPIXVis mer

Franske bilprodusenter får statlig milliardlån

Låner Renault og PSA Citroën 3 milliarder euro hver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske stat skal låne bilprodusentene Renault og PSA Citroën 3 milliarder euro hver for å hanskes med den økonomiske krisen.

For å få lånene må de to forplikte seg til ikke å si opp noen ansatte eller stenge noen fabrikker i Frankrike, skriver avisene Les Echos og Le Figaro mandag. De må også begrense utbyttet og bonusene til sjefene.

Det var i forrige måned at statsminister François Fillon lovte bilprodusentene statlig støtte på mellom 5 og 6 milliarder euro.

Men støttepakken har utløst frykt for proteksjonisme etter at flere franske politikere, blant dem president Nicolas Sarkozy, syntes å knytte den til å hente hjem produksjon av franske biler fra andre land, blant dem Slovakia.

Kraftig nedgang i bilsalget fra november har tvunget Renault og PSA Citroën til midlertidig å stanse produksjonen ved flere fabrikker mot slutten av fjoråret.

(NTB)