Franske Clotilde Reiss (24) tiltalt for spionasje i Iran

Sitter på tiltalebenken med flere ambassadeansatte.

TILTALT: Den franske akademikeren Clotilde Reiss sitter sammen med andre tiltalte i en iransk rettssal i Teheran lørdag. Hun er tiltalt for spionvirksomhet og deltakelse i demonstrasjonene etter det mye omstidte presidentvalget. Foto: REUTERS/SCANPIX
TILTALT: Den franske akademikeren Clotilde Reiss sitter sammen med andre tiltalte i en iransk rettssal i Teheran lørdag. Hun er tiltalt for spionvirksomhet og deltakelse i demonstrasjonene etter det mye omstidte presidentvalget. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran har satt en ny gruppe demonstranter på tiltalebenken, blant dem en fransk akademiker og iranere ansatt ved Frankrikes og Storbritannias ambassader.

Den nye runden med rettssaker begynte lørdag, én uke etter at over hundre opposisjonstilhengere ble trukket for retten i hovedstaden Teheran.

I begge tilfeller dreier det seg om regimekritikere som er tiltalt for lovbrudd knyttet til opptøyene etter det omstridte iranske presidentvalget.

Fransk foreleser

Den franske akademikeren er 24 år gamle Clotilde Reiss. Hun arbeidet som foreleser ved Isfahan-universitetet i den sentrale delen av landet og ble pågrepet på flyplassen i Teheran 1. juli, idet hun skulle reise hjem til Frankrike.

Iranske myndigheter har hevdet at hun er spion, og nå er hun tiltalt for å ha samlet inn informasjon og for å ha oppildnet demonstrantene.

- Jeg er overrasket over at hun blir stilt for retten. Jeg vil igjen påpeke at hun er uskyldig og at det ikke er hold i beskyldningene mot henne, sier Remi Reiss, som er far til kvinnen.

I retten ba 24-åringen om unnskyldning for at hun var til stede under opptøyene. Hun fortalte også at hun har rapportert om uroen til den franske ambassaden.

Franske myndigheter har gjentatte ganger krevd at Reiss, som har fylt 24 år mens hun har sittet i iransk fangenskap, skal løslates.

Bildene fra rettslokalet i Teheran viser at en annen av de tiltalte er en lokal ansatt ved Frankrikes ambassade.

- Totalt uakseptabelt

Også en iraner ansatt ved Storbritannias ambassade satt på tiltalebenken lørdag. Hossein Rassam er tiltalt for å være spion.

- Vi bekrefter at Hossein Rassam er på bildene fra rettslokalet. Det er totalt uakseptabelt og strider mot de forsikringene vi gjentatte ganger har fått fra iranske myndigheter, sier en talskvinne for det britiske utenriksdepartementet.

Rassam skal ha forklart i retten lørdag ettermiddag at den britiske ambassaden ba de ansatte om å dra til stedene der de opposisjonelle protesterte. Han unnskyldte sine feil og ba om nåde, ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA

Skulle ta makten

Ifølge aktor i saken, Abdolreza Mohabati, skal alle de tiltalte ha planlagt å ta makten i Iran på vegne av opposisjonen og utenlandske regjeringer.

Det er uklart hvor mange iranske myndigheter stilte for retten lørdag.

Forrige lørdag ble over hundre demonstranter satt på tiltalebenken, beskyldt for å ville styrte regimet. Flere av de tiltalte innrømte da at de hadde planer om kuppe makten.

Den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi mener tilståelsene ble tvunget fram med tortur.

(NTB)

 

 

FLERE TILTALTE: I tillegg til Clotilde Reiss er flere ansatte ved Frankrikes og Storbritannias ambassader tiltalt for spionasje. Foto: REUTERS/SCANPIX
FLERE TILTALTE: I tillegg til Clotilde Reiss er flere ansatte ved Frankrikes og Storbritannias ambassader tiltalt for spionasje. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer