HØYREVRI: Nasjonal fronts leder, Marine Le Pen, hadde grunn til å juble. Da opptellingen var godt i gang, opplyste hun at hennes parti hadde vunnet ti nye byer i valgets andre omgang, i tillegg til den ene borgermesteren som ble vunnet allerede i første omgang 23. mars. Foto: AFP PHOTO
HØYREVRI: Nasjonal fronts leder, Marine Le Pen, hadde grunn til å juble. Da opptellingen var godt i gang, opplyste hun at hennes parti hadde vunnet ti nye byer i valgets andre omgang, i tillegg til den ene borgermesteren som ble vunnet allerede i første omgang 23. mars. Foto: AFP PHOTOVis mer

Franske høyreradiale med 11 borgermestre etter lokalvalget

Sosialistpartiet led et sviende nederlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyreradikale Nasjonal front fikk minst elleve borgermestre i søndagens franske lokalvalg. Eneste trøst for Sosialistpartiet var at Anne Hidalgo vant i Paris.

Spanskfødte Hidalgo, som kommer fra fattige kår, slo sin glamorøse rival Natalie Kosciusko-Morizet med 55 mot 45 prosent og ble med det Paris' første kvinnelige borgermester.

Men også Nasjonal fronts leder, Marine Le Pen, hadde grunn til å juble. Da opptellingen var godt i gang, opplyste hun at hennes parti hadde vunnet ti nye byer i valgets andre omgang, i tillegg til den ene borgermesteren som ble vunnet allerede i første omgang 23. mars.

De to største byene som Nasjonal front får kontrollen over, er Beziers og Fréjus i Sør-Frankrike. Partiet sier også at de har vunnet kontroll over et distrikt i Marseille.

Brakseier Konservative UMPs forventede brakseier vil trolig gi partiet kontrollen i til sammen hele 100 valgdistrikter som i dag styres av partier på venstresiden.

Blant dem er Limoges, som har vært styrt av venstresiden i 102 år, og Toulouse, Reims og St. Etienne.

Sosialistpartiet har tapt rundt 100 kommuner til høyresiden i lokalvalget, og mye tyder på at statsminister Jean-Marc Ayrault kan komme til å måtte ta ansvar og gå av allerede mandag.

President François Hollandes parti lyktes ikke med å mobilisere venstresiden før borgere i 6.555 franske kommuner ble invitert til urnene søndag.

- Det har vært en svart søndag, kommenterte den sosialistiske parlamentarikeren Jean-Christophe Cambadelis.

Men Avignon, Forbach og Perpignan, som var blant Nasjonal fronts fremste mål, forble på sosialistenes hender.

Valgdagsmålingene tyder på at UMP fikk 45 prosent, mens sosialistpartiet fikk 43 prosent og Nasjonal front, som bare stilte i et fåtall kommuner, fikk 7 prosent.

En forklaring på at Nasjonal front gjorde det bra, er at frammøtet var på bare 62 prosent.

Ledighetstall Nye, rekordhøye ledighetstall og irritasjon over at Hollande-regjeringen ikke har lykkes med å få økonomien på beina, regnes blant årsakene til at sosialdemokratene gjorde det dårlig allerede i første valgomgang forrige helg.

Analytikere har også pekt på en generell indignasjon over rikspolitikere fra hele det politiske spekteret.

- Jeg skammer meg over disse idiotene som ikke stemmer, sier Yann Dedet, en 67 år gammel filmprodusent til Reuters.

- På sosialistene, selvsagt, tilføyer hun etter å ha avlagt sin stemme i Paris.

De første resultatene av valget var ventet å tikke inn fra klokken 19 norsk tid.

(NTB)