- Franske jøder bør dra fra landet

Internasjonale politikere står i kø for å fordømme sjokkvalget til Jean-Marie Le Pen. Israels visestatsminister oppfordrer franske jøder til å emigrere til Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels visestatsminister Elie Yishai sa mandag at han gjennomførte «dyptgående samtaler med lederne av det jødiske samfunn i Frankrike og oppfordret dem til pakke sammen og emigrere til Israel».

Le Pen, som møter president Jacques Chirac i andre valgrunde 5. mai, sa i 1987 at nazistenes massedrap på jødene er en «historisk detalj». 73-åringen har siden dempet tonen i sin retorikk, men fremmedfiendtlighet er fortsatt nøkkelen til Le Pens suksess.

Le Pens brakvalg har sjokkert europeisk venstreside. Men også høyresiden uttrykker bekymring over at den innvandringsfiendtlige og EU-skeptiske Le Pen har slik oppslutning.

Misliker sammenligning

Pim Fortuyns innvandringsfiendtlige parti i Nederland, som ligger an til å gjøre et kjempevalg neste måned, distanserer seg fra Le Pen.

- Sammenligningen mellom oss og Le Pen er svært sårende. Vi oppfatter ham som svært langt ute på høyresiden, sa Fortuyns talsmann.

Det nye Lov og orden-partiet i Tyskland, som skal kjempe om velgernes gunst i september, er også lite begeistret for sammenligningen

- Jeg har ingenting til felles med Le Pen. Jeg vil ikke ha noe med ham å gjøre, sa Ulrich Marseille, partilederen i Sachsen.

Også Berlusconis høyre-regjering i Italia er negativ. Minister Maurizio Gasparri, medlem av Nasjonalalliansen med sine røtter i fascistpartiet MSI, sa han ville ha stemt på Chirac, ikke Le Pen i neste runde.

- Le Pen samlet mange proteststemmer, men er intet alternativ. Forklaringen på dette valget er venstresidens kollaps, sa Gasparri.

Alarmerende

Reaksjonene fra andre europeiske politikere på venstresiden og det politiske sentrum var mindre nyansert.

Den svenske sosialdemokratiske statsministeren Göran Persson håper alle demokratiske krefter vil samle seg mot «høyre-ekstremisme og fremmedfrykt».

- Andelen stemmer til det ekstreme høyre, er alarmerende, sa den tyske utenriksministeren Joschka Fischer, som representerer miljøpartiet De grønne.

En talsmann for den britiske Labour-statsministeren Tony Blair sa han stolte på at det franske folk «avviser ekstremisme av alle typer».

Hurrarop

Kun fra aller ytterste høyre kom det gratulasjonstelegrammer til Le Pen. Den russiske ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij sa at Le Pens suksess beviser at høyresiden er på fremmarsj i mange land.

- Folk er lei av løsslupne demokratier som føder kriminalitet og høy innvandring, sa Zjirinovskij.

(NTB-Bård Idås)