NETTOPP LØSLATT:  Dette bildet viser journalist Didier Francois og fotograf Edouard Elias like etter de ble funnet i et øde område på grensa mellom Tyrkia og Syria. De ble så tatt med til byen Akcakale i Tyrkia, før det i går ankom Frankrike. Foto: DHA / AP Photo / NTB Scanpix
NETTOPP LØSLATT: Dette bildet viser journalist Didier Francois og fotograf Edouard Elias like etter de ble funnet i et øde område på grensa mellom Tyrkia og Syria. De ble så tatt med til byen Akcakale i Tyrkia, før det i går ankom Frankrike. Foto: DHA / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Franske journalister ble holdt lenket fast i kjeller, så ikke dagslys på et halvt år

Nå forteller de om sin grusomme tid i syrisk fangenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De ble funnet med bind for øynene, bakbundet, midt i ingenmannsland nær den tyrkiske grensen. Etter 10 måneder i fangenskap i Syria er de fire franske journalistene endelig tilbake på fransk jord.

Nå forteller de om den brutale tiden.

Lenket sammen Journalistene Nicolas Henin, Pierre Torres, Edouard Elias og Didier François ble kidnappet på vei til Aleppo i Syria i juni i fjor. Så ble det stille.

- Vi tilbragte seks hele måneder i en kjeller uten å se dagslys, fortalte Didier Francois sin egen radiostasjon Europe 1 i dag.

I hele to og en halv måned var de i tillegg lenket sammen. Henin sier at de ikke alltid ble behandlet bra av sine fangevoktere, og at han ble holdt på 10 ulike steder i løpet av fangenskapet.

På ett tidspunkt klarte Henin å rømme, men franskmannen ble raskt hanket inn og tatt til fange igjen.

Tatt av islamistgruppe Syria er nå et av verdens farligste land å jobbe i, melder Reporters Without Borders. Nesten ingen internasjonale journalister eller fotografer reiser nå inn i landet, og flere sitter fortsatt fanget.

 GJENSYNSGLEDE:  Den franske journalisten Nicolas Henin får se sin familien igjen for første gang på over 10 måneder, etter å ha blitt kidnappet i Syria i fjor. Sammen med tre kollegaer ble Henin holdt fanget i Syria. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix
GJENSYNSGLEDE: Den franske journalisten Nicolas Henin får se sin familien igjen for første gang på over 10 måneder, etter å ha blitt kidnappet i Syria i fjor. Sammen med tre kollegaer ble Henin holdt fanget i Syria. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Franske myndigheter sier de ikke har identifisert hvem som sto bak de to separate kidnappingene av journalistene, men det antas å være gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Gruppa er oppført på FNs liste over terrororganisasjoner og regnes som en av de mest ytterliggående islamistiske terrorgruppene som nå opererer i Syria. ISIL har på kort tid fått et rykte for en særlig brutal framferd, som innebærer massehenrettelser, avkutting av hender for tyveri og drap av meningsmotstandere.

Også nordmenn har blitt anklaget for å ha vært involvert terrorgruppen.

Ikke betalt ut Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius var sammen med president François Hollande til stede for å ta imot de to journalistene på flyplassen. Selv om de hadde forhandlet med kidnapperne en tid før journalistene ble frigitt, understreket utenriksministeren at de ikke hadde betalt løsepenger.

Da de først ble funnet i ørkenen, trodde soldatene at de var smuglere, og de to journalistene ble derfor tatt med til en politistasjon i tyrkiske Akcakle, hvor de ble identifisert.

— Det er en fantastisk glede og selvfølgelig en enorm lettelse å være fri og kunne puste inn fransk luft igjen, sa François da han landet på fransk jord i går.

 I GOD FORM:  Til tross for den brutale behandlingen i fangenskap, var journalistene i god form da de ankom Frankrike i går. Her gjenforenes fotografen Edouard Elias med sin familie. Foto: Thomas Sampson / NTB Scanpix
I GOD FORM: Til tross for den brutale behandlingen i fangenskap, var journalistene i god form da de ankom Frankrike i går. Her gjenforenes fotografen Edouard Elias med sin familie. Foto: Thomas Sampson / NTB Scanpix Vis mer

- Hva er det beste for en far? Å ha sine to barn i armene, sa Henin da han ble gjenforent med sin familie.