VURDERER SELJA: Den franske benediktinerordenen vil bygge Kloster på Selja. - Det er avhengig av at unge menn i Norge vil vie seg til klosterlivet, sier munken Åierre Antonine, som har lært seg norsk. Foto: Wikimedia commons
VURDERER SELJA: Den franske benediktinerordenen vil bygge Kloster på Selja. - Det er avhengig av at unge menn i Norge vil vie seg til klosterlivet, sier munken Åierre Antonine, som har lært seg norsk. Foto: Wikimedia commonsVis mer

Franske munker vil bygge kloster på Selja

Franske benediktiner­munker ønsker å bygge kloster på øya Selja i Sogn og Fjordane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byggeplanene har tatt form i et av Europas største benediktinerklostre, som ligger i Fontgombault i Frankrike, skriver Bergens Tidende.

Munkeordenen i Fontgombault bekrefter overfor avisa at de har kastet sine øyne på Selja.

- Vi har vurdert en slik etablering, men vi har også på gang et nytt prosjekt her i Frankrike, sier munken Pierre Antonine, som alt har lært seg norsk.

- Det er også avhengig av at det finnes unge menn i Norge som vil vie seg til klosterlivet, sier han.

Realistisk Kateket Ragnhild Aadland Høen i St. Paul katolske menighet i Bergen har vært kontaktkvinne for den franske munkeordenen. Hun mener at planene om et nytt kloster på Selja er realistiske.

- De mener dette seriøst. Vi vet at det kommer en eiendom til salgs på Selja om ikke så lenge, sier hun.

Store deler av øya er i dag fredet, men den aktuelle eiendommen er i privat eie.

Fredet øy Både biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme og biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin ønsker de franske munkenes planer velkomne, og det samme gjør ordfører Ottar Nygård i Selje kommune.

Selja har også tidligere huset munker. Alt rundt år 1100 bygde benediktinermunker fra England et kloster på øya, angivelig til minne om den irske kongsdatteren Sunniva som skal ha gått i land og endt sine dager der.

Sunniva ble senere vernehelgen for Vestlandet og ruinene av klosteret på Selja er i dag et populært turistmål.

(NTB)