Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Franske myndigheter: Ni tidlige tegn på radikalisering som gjør at du bør slå alarm

Slik vil de hjelpe familie og venner med å stoppe radikalisert ungdom.

VIL FORHINDRE REKRUTTERING: Med sin nye kampanje «Stopp jihadisme» vil franske myndigheter forhindre at fransk ungdom blir radikalisert og reiser til utlandet for å krige med jihadistgrupper. De ønsker at de unge ikke skal ende opp som Paris-terroristen Amedy Coulibaly og hans kjæreste Hayat Boumeddiene, som i januar reiste til Syria. Foto: Stop Djihadisme / NTB Scanpix
VIL FORHINDRE REKRUTTERING: Med sin nye kampanje «Stopp jihadisme» vil franske myndigheter forhindre at fransk ungdom blir radikalisert og reiser til utlandet for å krige med jihadistgrupper. De ønsker at de unge ikke skal ende opp som Paris-terroristen Amedy Coulibaly og hans kjæreste Hayat Boumeddiene, som i januar reiste til Syria. Foto: Stop Djihadisme / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare tre uker etter de dødelige terrorangrepene i Paris har franske myndigheter startet en ny kampanje mot radikalisering av unge kalt «Stopp jihadisme».

- Familier er ofte dårlige på å identifisere tegn på indoktrinering og at de akter å reise, og vet ikke hvordan de skal hjelpe sine kjære med å komme seg ut, skriver franske myndigheter.

De oppgir denne lista for faresignaler som familier og venner bør være oppmerksomme på:

Dette er de tidlige tegnene på radikalisering 1. De stoler ikke på gamle venner, som de nå ser på som urene.
2. De avviser familiemedlemmer.
3. De endrer plutselig matvaner.
4. De ser ikke på TV og går ikke lenger på kino fordi det vises forbudte bilder.
5. De slutter å høre på musikk fordi det distraherer dem fra deres «kall».
6. De slutter med idrettsaktiviteter fordi de er blandet (altså kjønnene, red.anm.).
7. De endrer måten de kler seg på. Spesielt jenter, med klær som dekker til kroppen.
8. De slutter på skole eller yrkesskole fordi utdanningen der er en del av en konspirasjon.
9. De deltar iherdig på nettsteder og sosiale nettverk med radikal eller ekstremistisk karakter.

Ungdommene trekker seg også bort fra samfunnet og fornekter autoriteter.

- Den er for generell Norske Yousef Assidiq var tidligere en del av det radikalislamistiske miljøet i Norge og venn med den kjente islamisten Arfan Bhatti. Nå jobber han med å få unge ut av ekstremistmiljøet gjennom tenketanken Minotenk.

DETTE ER RÅDENE:  Franske myndigheter har jobbet med denne kampanjen i flere måneder, og mener dette er tegnene familier og venner bør følge med på. Se norsk oversettelse i saken. Foto: StopDjihadisme.gouv.fr
DETTE ER RÅDENE: Franske myndigheter har jobbet med denne kampanjen i flere måneder, og mener dette er tegnene familier og venner bør følge med på. Se norsk oversettelse i saken. Foto: StopDjihadisme.gouv.fr Vis mer

- Den franske smørbrødlista er kanskje litt for generell, sier Assidiq til Dagbladet.

- Det er enklere å se etter ungdom som uttaler seg positivt om IS, enn de som slutter å høre på musikk. Dette er veldig generelle ting, som kan treffe mange. Altså folk som ikke er ekstreme, men som kan være litt konservative.

At rådene er så generelle, har også vært emne for stor diskusjon på sosiale medier. Assidiq sier Minotenk råder foreldrene til å se etter drastiske endringer hos ungdommene. Ikke nødvendigvis bare endring av matvaner.

- Vi har jo ei liste i Norge, og der er det å endre utseende eller klær inkludert. Og det gjelder ikke bare IS, men også nynazister. Hvis du ser ting i en sammenheng, så kan jo det være et tegn. Men det er ikke klærne det står og faller på, sier Assidiq til Dagbladet.
 
- Muslimer blir undertrykt I serien I guds navn undersøkte Dagbladet hvorfor unge mennesker blir med i religiøse ekstremistgrupper. Mohamed Warsame, som er nestleder i Al-Huda islamsk senter i Lisleby i Østfold, forteller i serien om sine erfaringer med radikaliserte ungdommer.

Han sier at ungdommene ofte begynner å snakke om at muslimer lider og blir undertrykt i Norge og resten av verden.

- De snakker om en verden som er urettferdig for muslimer. Det er faresignalet. Lampene begynner å blinke hos oss når unge muslimer som ikke kan mye om islam, begynner å fortelle at muslimer lider i Syria, Somalia og Irak.

«Mental manipulering» Paris-terroristene Said og Chérif Kouachi ble rekruttert av terrornettverket al-Qaida. Said var flere ganger i Jemen, og hans bror Chérif ble arrestert på vei til Irak og Syria. Den franske anti-jihadist-kampanjen sier at terroristene bruker mental manipulering for å rekruttere nye krigere.

De sier terroristene prøver å få de unge til å gradvis avvise sine miljøer, så de blir isolert. Så kan de overtales og overbevises med radikal ideologi.

- Jeg opplever det motsatt. Det er ungdommer som er isolerte i utgangspunktet, som blir rekruttert. Ungdommer som faller utenfor samfunnet og ikke har et stort nettverk, sier Assidiq.

- Leter etter et miljø Franske myndigheter regner med at rundt 1000 personer er involvert i jihadisme i Frankrike, enten ved at de har reist ned til Syria, har kommet tilbake eller planlegger å reise. Assidiq opplever at norske ungdommer som radikaliseres, er på leting etter et miljø og å finne noen som ser opp til dem.

- Du føler at livet får en mening, og at du kjemper for noe større enn deg selv. De som blir med fordi de har en religiøs overbevisning om at dette er det rette, dem klarer vi ikke å treffe i Minotenk. Vi snakker med dem som har falt ut av samfunnet og like gjerne kunne havnet i en kriminell gjeng, sier Assidiq til Dagbladet.

Den franske lista prøver å gi foreldre muligheten til å fange opp radikaliseringen tidlig. For det er noe av det viktigste.

- Hvis vi ikke treffer dem tidlig nok, er det vanskelig å få dem til å snu. Det er jo som den franske lista sier - at de ser alt som en konspirasjonsteori. Og jo lenger de er i miljøet, jo dypere sitter det, sier Assidiq til Dagbladet.

• Les også: Se oversikten over verdens religiøse ekstremistgrupper.