Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Franske myndigheter til Dagbladet: - Vi sliter

Det franske helsedirektoratet sier til Dagbladet at de sliter med å håndtere smittespredningen, og utelukker ikke drastiske grep. - En ny «lockdown» er siste utvei, og det kan skje, sier de.

BEKYMRINGSFULL ØKNING: Torsdag 23. juli hadde Frankrike et smittetall på 13,2 per 100 000 innbyggere. Nå har tallet steget til 17,7. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix
BEKYMRINGSFULL ØKNING: Torsdag 23. juli hadde Frankrike et smittetall på 13,2 per 100 000 innbyggere. Nå har tallet steget til 17,7. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- En ny «lockdown» er siste utvei, og det kan skje, men vi har en lang vei å gå før vi er der. Det vil sannsynligvis bli innført lokale nedstengninger før en nasjonal en, skriver det franske helsedirektoratet, Direction Générale de la Santé (DGS), som er underlagt det franske helsedepartementet, i en e-post til Dagbladet.

Frankrike er blant de europeiske landene som har sett en bekymringsfull økning i smitten de siste dagene. Torsdag 23. juli hadde landet et smittetall på 13,2 per 100 000 innbyggere. Ei drøy uke seinere er tallet opp 5,8 på 19, viser oversikten fra Det europeiske smittevernsenteret (ECDC).

- Viruset har markant satt sine fotavtrykk i Frankrike de siste ukene. Med mer enn 1000 daglige rapporterte tilfeller og et reproduksjonstall på 1,3 (over 1 siden 1. juli) står vi overfor vanskeligheter i kampen mot å bekjempe det, skriver helsedirektoratet.

HELT TOMT: Frankrike opplever svært mange døde av coronaviruset. I Paris er gatene helt folketomme. Video: AP. 7. mars 2020 Vis mer

Kan passere «rødt» nivå

Det norske Folkehelseinstituttet (FHI) gir unntak fra kravet om innreisekarantene for EU/EØS/Schengen-land dersom landet har færre enn 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, mindre enn 5 prosent positive tester de siste 14 dagene, og landet består en helhetsvurdering av smittesituasjonen.

Nå ser det mørkt ut for en rekke av dem. Fredag 24. juli uttalte det belgiske folkehelseinstituttet, Sciensano, at Belgia er i den andre bølgen av viruset, og torsdag gikk Utenriksdepartementet (UD) ut og endret reiserådet for landet, som nå er vurdert som «rødt» av FHI. Også Tsjekkia har nådd grensen på 20, med 25,6, ifølge tallene fra ECDC.

Fra før har Spania gått fra «grønt» til «rødt».

- Hva forårsaker den markante økningen i smitte i Frankrike?

- Den skyldes i stor grad at sommerperioden har inntruffet, noe som medfører endringer i folks normale hverdag. Folk og virksomheter har tatt ferie, og det er derfor vanskeligere å treffe med smitteverntiltakene, skriver DGS.

Helsemyndighetene i Frankrike har tidligere fastslått at smittetallene har økt den siste tida blant annet fordi franskmenn ikke lenger bryr seg like mye om å holde avstand. DGS legger til:

- Å få sykefravær for å isolere seg er én ting, men å måtte isolere seg i ferien er en annen.

DGS forteller at dagens smittetrykk fremdeles er håndterbart, og ikke i nærheten av smittetrykket som oppsto under den første bølgen. Men nye tiltak må iverksettes i løpet av «nær framtid», opplyser helsedirektoratet.

Ber turister unngå folkemengder

Den franske regjeringen har gjort det obligatorisk å bruke munnbind på alle offentlige steder innendørs. Det er også blitt innført lokale tiltak, og flere strender, restauranter og barer er blitt stengt i de forskjellige regionene.

- Er Frankrike egnet for turisme på nåværende tidspunkt?

- Norge har et lavt smittetall, så vi bekymrer oss ikke over norske turister. Turister bør imidlertid unngå innendørs aktiviteter, folkemengder og nattelivet. 2020 er et bedre egnet år for utendørs og rolige ferier. Reisende bør også sørge for å ha tilstrekkelige boforhold som begrenser kontakten med andre husholdninger når de kommer til Frankrike, samt ha masker og annet smittevernutstyr tilgjengelig, skriver DGS.

FHI: - Følger nøye med

FHI er forelagt sitatene til det franske helsedirektoratet. Overlege Siri Helene Hauge svarer:

- Vi følger nøye med på situasjonen i Frankrike og vil gjøre en vurdering av landet neste uke.

- Frankrike har økt fra 13,2 til 19 smittede per 100 000 innbyggere siden torsdag 23. juli. Er det en god vurdering av nordmenn å feriere i et land med en slik utvikling?

- Det er ikke risikofritt å reise. Alle som vurderer å reise til utlandet, må tenke seg nøye om og sette seg inn i situasjonen dit de skal reise. Endringer i både smittesituasjon og i lokale reiserestriksjoner kan endre seg raskt. Selv om man kan reise til enkelte land uten å komme i karantene når man kommer hjem, er ikke dette en oppfordring til å reise, understreker Hauge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!