VENTER FLERE ANGREP: Monsuntiden er over i Det indiske hav, det betyr roligere sjø og flere angrep fra de somaliske piratene i området. Det franske krigsskipet FS Nivose avverget i går morges et bordingsforsøk mot et forskningsskip.  Foto: AP PHOTO/SCANPIX
VENTER FLERE ANGREP: Monsuntiden er over i Det indiske hav, det betyr roligere sjø og flere angrep fra de somaliske piratene i området. Det franske krigsskipet FS Nivose avverget i går morges et bordingsforsøk mot et forskningsskip. Foto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer

Franske piratjegere pågrep 22 somaliere

Piratene forsøkte å borde et forskningsskip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mannskapet på et fransk marinefartøy pågrep fredag 22 antatte pirater utenfor kysten av Somalia.

Det franske krigsskipet FS Nivose inngår i EUs marinestyrke og aksjonerte etter at pirater hadde forsøkt å borde et fransk forskningsskip i Det indiske hav, omtrent midt mellom øygruppa Seychellene og kysten av Somalia.

To hurtiggående småbåter og et antatt moderskip ble bordet av de franske marinejegerne og 22 menn ble pågrepet, opplyser det franske forsvarsdepartementet.

Om bord i båtene ble det blant annet funnet en granatkaster og kroker til bruk under bording av skip, opplyser EUs marinestyrke i en kunngjøring.

- Moderskipet og en av småbåtene ble ødelagt og de mistenke piratene er tatt i forvaring, heter det videre.

Norsk tanker

Fredag morgen ble en norskeid kjemikalietanker kapret utenfor Madagaskar.

UBT Ocean tilhører rederiet Brøvigtank i Farsund og har et mannskap på 21 burmesere om bord.

- Vi har ingen kontakt med skipet, men vi vet akkurat hvor det befinner seg. Dessverre ser vi at det har kurs nordover mot det som er piratfarvannene utenfor Somalia, opplyser rederiets daglige leder Svenn O. Pedersen til NTB.

- Vi vet ikke om det har vært løsnet skudd eller om noen er skadd. Vi vet kort og godt ingenting, ut over at kaprere har tatt kontrollen. Vi har ikke mottatt noen krav og må bare avvente utviklingen, sier Pedersen.

Tidligere i uka ble også den saudiarabiske oljetankeren Al-Nisr al-Saudi kapret av somaliske pirater.

Utvider området

EUs marinestyrke, der også den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen inngikk i fjor, har ikke greid å få slutt på de mange kapringene utenfor kysten av Somalia.

Piratene opererer nå stadig lengre til havs, noe også kapringen av UBT Ocean utenfor Madagaskar viste.

- Dette bekrefter en tendens til at kaprerne nå opererer over et stadig større område, og at de nå beveger seg både lenger sør og lenger øst enn tidligere, sier avdelingsdirektør Arild Wegener i Rederiforbundet til VG Nett.

En oversikt fra Det internasjonale maritime byrået viser at antallet piratangrep ble doblet i fjor og at piratene greide å ta kontroll over nesten 50 skip.

Piratene skal nå holde rundt ti skip og 200 besetningsmedlemmer i fangenskap, mens de øvrige er frigitt mot millionbeløp i løsepenger. (NTB)