Franske snikskyttere hadde bin Laden i sikte

USA nølte to ganger med å gi ordre om å skyte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Franske spesialstyrker hadde Osama bin Laden i sikte to ganger for tre år siden, men de amerikanske overordnede gav aldri ordre om å skyte. Det blir hevdet i en fransk dokumentar som vil bli sendt på TV i mars neste år, skriver Reuters

Det franske militæret avviser påstanden.

Dokumentaren sier troppene ved to anledninger kunne drept al Qaida-lederen i Afghanistan, men at ordren om å skyte aldri kom, muligens fordi det tok for lang tid å få frem forespørselen.

- I 2003 og 2004 hadde vi bin Laden i sikte. Snikskytteren sa «Jeg har bin Laden», sier en anonym fransk soldat.

Dokumentaren «Bin Laden - den mislykkede jakten» er laget av journalistene Emmanuel Razavi og Eric de Lavarene. Begge har jobbet for flere store franske medier i Afghanistan. Dokumentaren planlegges sendt på et større kabel-TV selskap i mars neste år.

Razavi sier at soldaten fortalte dem at det tok ca to timer å få forespørselen frem til de amerikanske overordnede som kunne autorisere skuddene, men han sier også at det var en nøling i kommandoenheten.

Det skal ha vært ca seks måneder mellom de to gangene franskmennene hadde bin Laden i sikte, uten at nærmere detaljer gis.

Frankrike har 200 elitesoldater under amerikanske ledelse i Afghanistan i nærheten av grensen til Pakistan. Søndag sa myndighetene at disse skal trekkes ut i løpet av starten av 2007.

HADDE BIN LADEN I SIKTE: Franske spesialstyrker i Afghanistan hadde Osama bin Laden i siktet to ganger, men fikk aldri bekreftelse fra den amerikanske ledelsen at de skulle skyte. Foto: SCANPIX/REUTERS
HADDE BIN LADEN I SIKTE: Franske spesialstyrker i Afghanistan hadde Osama bin Laden i siktet to ganger, men fikk aldri bekreftelse fra den amerikanske ledelsen at de skulle skyte. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Styrken kom til Afghanistan i 2003, for å støtte den amerikanskledete operasjonen «Enduring Freedom», en operasjon rettet mot Taliban og al Qaida etter 11. september-angrepet.

Afghanere som er intervjuet i dokumentaren sier de tror USA ikke er interessert i å finne bin Laden, på tross av dusøren på 25 millioner dollar som Washington har utlovet.

Dokumentaren reiser spørsmål om hvorvidt USA er interessert i å finne bin Laden, eller om de amerikanske myndighetene er mer opptatt av å bevare stabiliteten i nabolandet Pakistan, et land der mange sympatiserer med bin Laden.

I en tale få dager etter angrepene i USA 2001, sa president Bush at bin Laden var ønsket død eller levende.

En krangel mellom CIA og daværende president Bill Clinton har fått deler av skylden for at bin Laden ikke ble fjernet før angrepene 11. september. CIA var livredde for å bryte amerikansk lov ved å drepe bin Laden, og ønsket en skriftlig drapsfullmakt undertegnet av president Clinton.

BORTE: Osama bin Laden er trolig fremdeles i Afghanistan, men det er ingen som kan bekrefte hverken det eller om han er i live.