BERETT: Frankrikes President Francois Hollande sier i dag at de er klar for å bistå regjeringsstyrkene i Mali med å stoppe islamistene som har okkupert nordlige deler av landet. Foto: Jacques Brinon/ Reuters / NTB Scanpix.
BERETT: Frankrikes President Francois Hollande sier i dag at de er klar for å bistå regjeringsstyrkene i Mali med å stoppe islamistene som har okkupert nordlige deler av landet. Foto: Jacques Brinon/ Reuters / NTB Scanpix.Vis mer

Franske væpnede styrker skal ta islamistene i Mali

- Intervensjonen vil vare så lenge som nødvendig, sier den franske presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenlandske styrker fra Nigeria, Senegal og Frankrike er nå med i en offensiv som Malis regjeringshær har innledet mot islamistene i landet, skriver NTB.

- Mens vi snakker med dere nå, støtter soldater fra Nigeria, Senegal og Frankrike Malis hær i Sevare, sier oberst Oumar Dao på en pressekonferanse i Malis hovedstad Bamako i kveld.

Opplysningen blir raskt bekreftet av Frankrikes president.

- Franske væpnede styrker begynte i dag intervensjonen til støtte for Malis regjeringsstyrker, sier Hollande i en uttalelse fra Elysee-palasset.

- Operasjonen vil vare så lenge det er nødvendig, la han til.

FORBEREDT PÅ KRIG: Disse ferske bildene viser Al-Qaeda i islamistiske Magreb (AQIM). som forbereder seg på krig i nordlige deler av Mali.  Foto: AFP / NTB Scanpix
FORBEREDT PÅ KRIG: Disse ferske bildene viser Al-Qaeda i islamistiske Magreb (AQIM). som forbereder seg på krig i nordlige deler av Mali. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Styrker fra Malis regjeringshær i den sentrale byen Mopti var onsdag i skuddveksling med islamistiske grupper som i fjor tok kontroll over den nordlige delen av landet. Tidligere har Mali bedt Frankrike om militær hjelp, etter at islamistene kom med en motoffensiv. Det har Francois Hollande lyttet til.

- Vi står overfor grov aggresjon som truer Malis eksistens. Frankrike kan ikke akseptere dette, sier Hollande.

- Sikkerhetstrussel Det er ennå ikke klart hvor mange styrker Frankrike har sendt i dag. Hollande sier Frankrike sammen med sine Afrikanske allierte vil møte Malis ønsker om militærhjelp, innenfor rammeverket til FNs sikkerhetsresolusjon, og FN har godkjent planer om å sende rundt 3000 afrikanske styrker til Mali for å gjenvinne nordområdene hvis man ikke finner en politisk løsning, men dette skulle etter planen først skje i september, skriver BBC.

Kilder i fransk diplomati sier til Reuters at en militærintervensjon er mulig uten å trosse FN, om Mali trenger det
Den gamle kolonimakten har også egne interesser i regionen, sier sikkerhetseksperter.

- Franskmennene tror at situasjonen i Sahel-regionen og er en stor sikkerhetstrussel for Frankrike og Europa, sier Jakki Cilliers, direktør ved instituttet for sikkerhetsstudier i Sør-Afrika, til Reuters.

Det legger ikke Hollande skjul på.

TREKKER SØROVER: Islamistiske terrorister har for det meste holdt seg i ørkenområder i nord. Nå trekker de sørover for å kjempe mot regjeringsstyrkene som truer maktposisjonen deres i området. Foto: AFP / NTB Scanpix.
TREKKER SØROVER: Islamistiske terrorister har for det meste holdt seg i ørkenområder i nord. Nå trekker de sørover for å kjempe mot regjeringsstyrkene som truer maktposisjonen deres i området. Foto: AFP / NTB Scanpix. Vis mer

- Disse terroristene i nord står for en brutalitet og fanatisme som kjent over hele verden, sier han og gjør det klart at de ønsker å beskytte både Malis befolkning og de 6000 franske borgerne som bor der.

Islamsk stat Tuareg-opprørere og den islamistiske opprørsgruppen Ansar Dine inngikk i vår en avtale om å samarbeide om opprettelsen av en islamsk stat i Nord-Mali.

Islamistkupp har ført til kaos i Mali. I tillegg til sult og krig rapporteres det om vilkårlig utøvelse av sharia-lover, som betyr henrettelser og vold i et område som har hatt en moderat form for islam tidligere

Tuareg-opprøret i Nord-Mali førte i mars til et militærkupp i hovedstaden Bamako, der en gruppe offiserer og soldater grep makten i frustrasjon over myndighetenes manglende evne til å slå ned opprøret.

Kuppet bidro i stedet til å rydde vei for både tuareg-opprørerne og Ansar Dine, som støttes av al-Qaidas nordafrikanske forgrening.

BA OM HJELP: Malis midlertidige president Dioncounda Traore ba Frankrike om militær hjelp i går. Nå virker det til at Frankrike er villig til å hjelpe regjeringsstyrkene med å stoppe islamistene i Nord-Mali.  Foto: Habib Kouyate / AFP / NTB Scanpix.
BA OM HJELP: Malis midlertidige president Dioncounda Traore ba Frankrike om militær hjelp i går. Nå virker det til at Frankrike er villig til å hjelpe regjeringsstyrkene med å stoppe islamistene i Nord-Mali. Foto: Habib Kouyate / AFP / NTB Scanpix. Vis mer