- Franskmann drept av IS-allierte i Algerie

Turisten ble kidnappet i helga.

- HENRETTES: Bildet er fra videoen som skal vise henrettelsen av Herve Gourdel (55). Foto: SITE
- HENRETTES: Bildet er fra videoen som skal vise henrettelsen av Herve Gourdel (55). Foto: SITEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ei islamistisk gruppe tilknyttet Den islamske stat (IS) har offentliggjort en video som skal vise henrettelsen av franskmannen Herve Gourdel (55), melder nyhetsbyrået AFP.

Gourdel, som jobber som fjellguide, ble bortført i det nordafrikanske landet Algerie søndag. Gruppa Jund al-Khilafah truet i går med å drepe ham dersom Frankrike ikke stoppet sin bombing av IS-styrker i Syria, og nå er fristen ute.

I henrettelsesvideoen sitter det som skal være franskmannen, på kne foran kidnapperne, som leser opp en erklæring om at han skal drepes. Så river de ham i bakken og tar fram en kniv, før bildet går i svart. Så kommer bildet tilbake igjen og viser det angivelige liket hans.

- Svar på anmodning IS i Syria har de siste ukene henrettet tre vestlige gisler og spredd videoopptak av dem. Alle gangene har halshoggingene kommet etter ubesvarte krav til USA og Storbritannias myndigheter om å stanse bombingen av IS. Dette er første gang en slik video kommer fra et annet område enn Syria.

Som ved de tidligere henrettelsene er det det amerikanske private overvåkingsbyrået SITE som først rapporterte om videoen, skriver New York Times.

Jund al-Khilafah sier deres henrettelse er et svar på en anmodning fra IS om å angripe amerikanere og europeere.

Islamistenes krav-video er ekte, ifølge franske myndigheter - som avviste Jund al-Khilafahs krav om å stoppe bombingen av IS.

STØTTE: Innbyggere i den franske byen Saint-Martin-Vesubie marsjerte til støtte for Gourdel i går. Foto: JAN-CHRISTOPHE MAGNENET / AFP / NTB SCANPIX
STØTTE: Innbyggere i den franske byen Saint-Martin-Vesubie marsjerte til støtte for Gourdel i går. Foto: JAN-CHRISTOPHE MAGNENET / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Gourdel var på ferie i regionen Tizi Ouzou nord i Algerie da han ble kidnappet sammen med to algeriere, som ble sluppet fri.

Skiftet side Jund al-Khilafah var tidligere alliert med al-Qaida, men meldte for kort tid siden overgang til IS, som stadig vinner terreng på bekostning av al-Qaida.

Algerie har siden 1990-tallet opplevd stadige angrep fra islamistiske militante grupper. I fjor ble 40 mennesker, deriblant fem norske Statoil-ansatte, drept under angrepet på olje- og gassanlegget In Amenas.

Dagbladet følger saken.

TATT TIL FANGE: En video av Herve Gourdel med sine kidnappere i Algerie ble sluppet søndag. Nå skal han være henrettet. Foto: JUND AL-KHILAFAH / AFP / NTB SCANPIX
TATT TIL FANGE: En video av Herve Gourdel med sine kidnappere i Algerie ble sluppet søndag. Nå skal han være henrettet. Foto: JUND AL-KHILAFAH / AFP / NTB SCANPIX Vis mer