Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Franskmenn i språkkamp

I Frankrike frykter man at utbredelsen av Internett vil føre til at det franske språket blir mindre viktig globalt sett. Derfor samles 49 fransktalende land i morgen til toppmøte i Vietnam. Mål: Fransk skal igjen bli et verdensspråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For sjuende gang møtes representanter for 39 fransktalende land for å diskutere hvordan de kan hindre at deres morsspråk taper terreng i forhold til Internett-språket nummer én - engelsk.

Med lengsel sitter representantene og drømmer tilbake til tiden da fransk var et verdensspråk - et nødvende for samfunnets øverste klasse. Nå er hovedfienden globaliseringen av verdensøkonomien, Internett og den amerikanske dominansen.

Såre hjerter

Faktumet er at fransk bare er verdens 11. mest utbredte språk. Et språk som er mindre i bruk enn tysk - og slikt sårer et fransk hjerte.

Den sviktende franskspråklige dominansen merkes ikke minst i Brussel. I EU-systemet led fransk et katastrofalt nederlag da Jacques Delors gikk av som formann i EU-kommisjonen i 1995. I Delors' tid var fransk påbudt - slik at journalistene måtte lide seg gjennom seanser der en britisk journalist på stotrende fransk stilte spørsmål til en britisk pressetalsmann som hadde enda større problemer med å svare. Nå er engelsk tillatt og de fleste større møter tolkes.

Boutros-Ghali

Når de 49 landene møtes til tre dagers toppmøte i Hanoi, er det for å lansere en ny offensiv. Det gjør de blant annet med å velge sin første generalsekretær for La Francophonie, som skal forsvare deres interesser slik som Commonwealths generalsekretær forsvarer deres.

Mannen som blir valgt, er høyst sannsynlig Boutros Boutros-Ghali. Han ble vraket av amerikanerne som FNs generalsekretær, til sterk frustrasjon for franskmennene.

Fransk på Internett

Toppmøtet vil gjøre forsøk på å sikre seg et eget felt på informasjonsstrømmens supermotorvei ved å promotere fransk på Internett. Nei til kulturelt enfold, som Jacques Chirac formulerer det.

I Hanoi samles alt fra noen av verdens rikeste til noen av verdens fattigste land, som knyttes sammen av et svært løst kulturelt og språklig bånd. I vertslandet, som er gammel fransk koloni, snakker for eksempel mindre enn én prosent av befolkningen flytende fransk.

Sprikende interesser

Det offisielle temaet for toppmøtet er økonomisk samarbeid, men det skal mer enn franskkunnskaper til for å få slikt til å lykkes. Hvor stor vekt det skal legges på politisk samarbeid er det også uenighet om. Den blivende generalsekretæren, Boutros-Ghali, har uttalt at målet er å føre samarbeidet videre, og gi det en sterkere politisk profil, men det er ikke land som Vietnam og de afrikanske landene Rwanda og Kongo spesielt interessert i.

(NTB/Dagbladet :på nettet)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!