Franskmenn i språkkamp

I Frankrike frykter man at utbredelsen av Internett vil føre til at det franske språket blir mindre viktig globalt sett. Derfor samles 49 fransktalende land i morgen til toppmøte i Vietnam. Mål: Fransk skal igjen bli et verdensspråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

For sjuende gang møtes representanter for 39 fransktalende land for å diskutere hvordan de kan hindre at deres morsspråk taper terreng i forhold til Internett-språket nummer én - engelsk.

Med lengsel sitter representantene og drømmer tilbake til tiden da fransk var et verdensspråk - et nødvende for samfunnets øverste klasse. Nå er hovedfienden globaliseringen av verdensøkonomien, Internett og den amerikanske dominansen.

Såre hjerter

Faktumet er at fransk bare er verdens 11. mest utbredte språk. Et språk som er mindre i bruk enn tysk - og slikt sårer et fransk hjerte.

Den sviktende franskspråklige dominansen merkes ikke minst i Brussel. I EU-systemet led fransk et katastrofalt nederlag da Jacques Delors gikk av som formann i EU-kommisjonen i 1995. I Delors' tid var fransk påbudt - slik at journalistene måtte lide seg gjennom seanser der en britisk journalist på stotrende fransk stilte spørsmål til en britisk pressetalsmann som hadde enda større problemer med å svare. Nå er engelsk tillatt og de fleste større møter tolkes.

Boutros-Ghali

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer