Brannen i Notre-Dame:

Franskmenn preget etter brannen

Franskmenn Dagbladet møter i Paris forteller at katedralen Notre-Dame betyr mye for befolkningen, ikke bare for katolikker.

SORG: Parisere beskriver Notre Dame som en del av familien og identiteten. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

PARIS (Dagbladet): Etter over tolv timers dramatisk kamp mot flammene, kunne fransk politi tirsdag formiddag kunngjøre at de hadde fått kontroll på brannen i den verdenskjente katedralen Notre-Dame.

Hovedspiret kollapset kort tid etter at brannen brøt ut, kirka betegnes som totalskadd og lenge var politiet bekymret for at hele bygningen ville kollapse.

Tirsdag morgen kunngjorde politiet at de endelig hadde slokket brannen. Rundt det historiske monumentet hadde både lokalbefolkning og internasjonal presse samlet seg tirsdag formiddag.

- Jeg ble veldig skuffet da jeg hørte nyheten om brannen, fordi Notre-Dame er hovedrepresentasjonen for katolikker i Paris og i Frankrike. En del av det som gjør dette så trist er at kirka er fra middelalderen og aldri har vært i brann før, ikke engang under verdenskrigene, sier Ann-Marie Rosselire til Dagbladet.

Ville se Notre-Dame stå

Selv bor hun omtrent 20 kilometer fra Notre-Dame, men følte at hun måte ta turen inn til Paris for å se at bygningen fortsatt sto.

- Selv om man ikke er katolikk, er det trist. Fordi vi kunne ikke gjøre annet enn å bare se den brenne.

Nede ved Seinen, elva som omringer øya Notre-Dame er plassert på, kan man fortsatt kjenne lukten av brannen som ble slokket.

Kan du beskrive lukten som møtte deg her?

- Nei, … nei, det kan jeg ikke. Jeg er veldig trist og veldig satt ut, og det er mange som ikke kan tro hva som har skjedd, sier Rosselire til Dagbladet, tydelig preget av hendelsen.

- Jeg ville komme hit i dag, ikke bare for å be, men for å se at Notre-Dame fortsatt står. Jeg er glad for å se at strukturen fortsatt står som før, men jeg vet samtidig at taket er totalskadd og at spiret har kollapset.

SE TV: Dagbladet er på plass i Paris, der det brøt ut den brann i Notre-Dame-katedralen mandag kveld. Ifølge brannmannskapene skal heten under brannen ha nådd 800 grader celsius. Eksperter må nå undersøke skadene etter brannen, men også skadene som er kommet etter de store mengdene med vann som ble pøst inn i katedralen under slukkingsarbeidet. Vi... Vis mer

Ukjent årsak

Årsaken til den kraftige brannen er fortsatt ikke kjent. Det har den siste tida pågått restaureringsarbeider på taket av katedralen, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til dette.

Samtidig uttaler etterforskningssjef, Remy Heitz, at det ikke finnes bevis for at brannen ble påsatt, ifølge nyhetsbyrået AP. Etterforskerne jobber ut ifra hypotesen om at brannen var en ulykke, og Heitz varsler en lang og krevende etterforskning.

François Pouhyet forteller til Dagbladet at han ble sjokkert over nyheten om at Notre-Dame sto i brann. Han sier at ikke bare er katedralen et symbol for Paris, men det er også gjenstand for mange minner hos befolkningen.

Virkelig tøft

- Det var virkelig tøft å se disse sjokkerende bildene, sier Pouhyet og fortsetter:

- For meg handler det først og fremst om religion, siden jeg ble oppdratt som katolikk. Men det handler også om noe mer enn det – om ting jeg virkelig elsker – som romanen «Ringeren i Notre-Dame» av Victor Hugo.

Pouhyet sier at bygningen ikke bare tilhører franskmenn, men også europeere og til og med resten av verden.

- Nå er jeg lettet, siden jeg trodde den skulle forsvinne. På en måte er det ikke bygningen som betyr noe, for selv om den hadde kollapset, så ville vi ha bygget den opp igjen. Vi ville ha bygget den opp igjen fordi det viktigste er å jobbe sammen og legge forskjeller til side, sier Pouhyet og tror at mange reagerte på brannen med håp om framtida.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer

Så spiret brenne

En kvinne Dagbladet møter ved Notre-Dame tirsdag, forteller at hun kunne se katedralen i brann fra vinduet sitt mandag kveld.

- En venn fortalte meg om brannen, og jeg svarte: «Åh, det visste jeg ikke noe om». Så kikket jeg ut av vinduet, og så Notre-Dame-spiret brenne over hustakene. Det var helt utrolig, sier kvinnen som ikke ønsker å ha navnet sitt på trykk.

Kort tid etter at brannen brøt ut i katedralen, uttalte president Emmanuel Macron at den skulle «bygges opp igjen sammen». Samtidig manet han til en internasjonal innsamlingsaksjon, noe som allerede har ført til at to av Frankrikes rikeste menn har valgt å donere til sammen tre milliarder kroner til formålet.

Kvinnen Dagbladet snakker med, forteller at katedralen føles som et nært familiemedlem.

- Jeg tror at det føltes slik for alle, ikke bare for katolikker. Jeg fulgte utviklingen på tv fram til klokka 01 i natt, men på et tidspunkt måtte jeg bare stoppe, sier hun og fortsetter:

- Det var en god følelse å se tårnene fortsatt stå der om morgenen. Det viktigste ble sikret fra katedralen, og jeg vet den kommer til å bli bygget opp igjen.