Franskmenn stemmer - slik er dagens Frankrike

Nicolas Sarkozy har advart franske velgere om at de bør velge ham eller ende opp på samme økonomisk uføre som Spania eller Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS/OSLO (Dagbladet): Frankrikes president Nicolas Sarkozy mener de franske velgeren må velge ham for at han skal få fortsette sine kostandskuttingsplaner - eller ende opp med samme gjeldskrise som man ser i Hellas og Spania, melder nyhetsbyrået AFP.

- Enkelte land i Europa er i dag på kanten av et stup, sier han.

Sarkozy lovet videre at under hans lederskap ville Frankrike gjenoppdage konkurranseevne, innovasjon, investering og redusert forbruk.

Ny valgomgang Mye tyder på at konservative president Nicolas Sarkozy og sosialistleder François Hollande blir å møtes til en avgjørende andre omgang i det franske valget 6. mai.

Men først må de slå åtte andre kandidater. Foreløpig er det Hollande som ligger best an.

Både Hollande og Sarkozy må fri til millioner av velgere som sviktet dem i første runde. Rundt 30 prosent av de franske velgerne varslet at de ville stemme på kandidater ytterst til venstre eller høyre i søndagens første valgrunde.

- Ingen tror at Sarkozy kan vinne. Men de neste to ukene vil bli veldig vanskelige for oss. Sarkozy er en veldig aggressiv politiker og god i valgkamp, sier Sosialistpartiets leder i Paris, Rémi Féraud, til NTB.

- Demobilisering og at folk tar seieren for gitt og lar være å stemme, er alltid et problem for venstresiden, forklarer Féraud.

Han er også ordfører i det 10. distriktet i Paris og har ledet Hollandes valgkamp i hovedstaden.

Han innrømmer at Hollandes gode målinger først og fremst skyldes at folk er lei av Sarkozy.

Sjokket i 2002 I Frankrike handler ofte den første runden om å stemme på den man vil ha, mens den andre omgangen går ut på å eliminere kandidaten man ikke liker.

- Man pleier å si at franskmennene stemmer med hjertet i den første omgangen og med hodet i den andre, sier Vincent Martigny, som underviser i fransk politikk ved universitetet Sciences Po i Paris.

HARD KAMP: Frankrikes president Nicolas Sarkozy må kjempe for sin tilværelse som president i landet. Foto: AFP Photo/Scanpix
HARD KAMP: Frankrikes president Nicolas Sarkozy må kjempe for sin tilværelse som president i landet. Foto: AFP Photo/Scanpix Vis mer

Aldri har dette vært tydeligere enn i 2002. Da sjokkerte Jean-Marie Le Pen fra ytre-høyre-partiet Nasjonal Front ved å slå ut sosialisten Lionel Jospin i første omgang, skriver NTB. Dermed måtte også velgere på venstresiden svært motvillig slutte opp om konservative Jacques Chirac for å unngå Le Pen i den avgjørende runden.

Drahjelp fra ytre venstre Foran andre runde i årets valg knytter det seg stor spenning til hvem som i størst grad klarer å fange opp velgerne til François Bayrou, Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon.

- Le Pens og Bayrous velgere er dem vi har grunn til å være mest usikre på, sier professor i statsvitenskap Raino Malnes ved Universitetet i Oslo til NTB.

Venstrefrontens Jean-Luc Mélenchon har ført en sterk valgkamp og lå an til å kapre 14 prosent av stemmene. Selv om Mélenchon med sin friske retorikk til tider har satt Hollande i skyggen, vil de fleste av hans velgere støtte Hollande til slutt.

Likeledes ventes de fleste av Le Pens tilhengere å støtte Sarkozy i den avgjørende runden. Eksperter tror likevel langt færre vil gå den veien enn i 2007, da 80 prosent av Nasjonal Fronts velgere støttet Sarkozy til slutt. Le Pen har også avvist at hun kommer til å gi noe råd til sine tilhengere foran andre valgomgang.

Sentrumskandidaten François Bayrou så ut til å få støtte fra omkring 10 prosent, og det knytter seg stor spenning til om disse vil gå til høyre eller venstre når valget skal avgjøres.

Oppmøtet er også et viktig moment før andre runde, og analytikere mener venstresiden har mest å vinne på et godt fremmøte.

SARKOZYS ERKEFIENDE: Sosialist-leder Francois Hollande er nåværende president Nicolas Sarkozys hardeste konkurrent i valget. Foto: AFP Photo/Scanpix
SARKOZYS ERKEFIENDE: Sosialist-leder Francois Hollande er nåværende president Nicolas Sarkozys hardeste konkurrent i valget. Foto: AFP Photo/Scanpix Vis mer