IKKE I FARE: Dronning Marie Antoinette døde på skafottet tilbake i 1793. Dronning Elizabeth II kommer neppe til å møte en lignende skjebne. Foto: REX/Shutterstock
IKKE I FARE: Dronning Marie Antoinette døde på skafottet tilbake i 1793. Dronning Elizabeth II kommer neppe til å møte en lignende skjebne. Foto: REX/ShutterstockVis mer

Franskmennenes sylfrekke beskjed til britene: - Stol aldri på et land som ikke halshugger dronninger

Gjør narr av Storbritannia etter EU-avstemningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kom resultatet: flere briter var for å gå ut av EU enn mot.

Flertallet på 52 prosent har ikke gått Europa hus forbi, og nå som det ser ut som at Storbritannia er på vei ut av unionen, sitter ironien løst på kontinentet.

Ikke overraskende står Frankrike - britenes historiske rival og erkefiende på den andre siden av kanalen - i bresjen for latterliggjøringen, skriver Independent.

Harselerer med Storbritannia

- Lykke til, skriver avisa Libération på bakgrunnen av et bilde av Brexit-general Boris Johnson hengende i en løpestreng, mens Independent siterer journalisten Christopher Nunés på følgende setning:

- Stol aldri på et land som ikke halshugger dronninger.

Utspillet hentyder til den nå nitti år gamle dronning Elizabeth, som, i motsetning til hennes franske kollega Marie Antoinette, ikke ser ut til å ende sine dager på skafottet.

- Slutt å feire på engelskmennenes vegne

Også partilederen Marine Le Pen, leder for det nasjonalistiske partiet Nasjonal Front, får gjennomgå av enkelte.

Hun har, som en uttalt motstander av EU og for strengere grensekontroll, tidligere gratulert engelskmennene med sin beslutning om å trekke seg ut av unionen.

- Slutt å feire på vegne av engelskmennene, svarer en franskmann henne på Twitter, ifølge Independent.

Avisa skriver videre at rivalforholdet mellom Frankrike og Storbritannia har blusset opp igjen som følge av sistnevntes beslutning om å trekke seg ut av unionen.

Innad i EU-administrasjonen har, ikke overraskende, tonen vært noe mindre aggressiv, men likefullt direkte.

Ba britene om å komme seg ut fort

Allerede dagen etter avstemningen ber unionens ledere britene om ikke å somle unødvendig når de nå skal ut, melder BBC News.

- Vi oppfordrer Storbritannia til å effektuere det britiske folks beslutning så snart som mulig, uansett hvor smertefull den prosessen kan bli. Enhver forsinkelse vil innebære unødvendig usikkerhet, lyder en erklæring fra et krisemøte topplederne hadde i dag, ifølge EU-kommisjonens egen nyhetstjeneste.

Dette vil imidlertid neppe skje i løpet av kort tid.

Storbritanna, hvis hele økonomi er knyttet tett opp til unionen, skal inn i forhandlinger med EU om hvordan bruddet skal foregå og hva som skal komme etterpå.

Cameron ut

Disse forhandlingene blir ikke ledet av statsminister David Cameron, leder for landets konservative parti, som har annonsert at han trekker seg i oktober.

Dette etter å ha markert seg som en talsperson for å forbli i EU, tross protestene om hva unionen koster Storbritannia økonomisk.

- Jeg er ikke kapteinen som skal styre dette landet videre. Det er ikke en avgjørelse jeg tar med letthet, sa Cameron i etterkant av britenes avstemning.

Ferdig som statsminister: David Cameron ser ikke lenger på seg selv som rett mann for Storbritannia. Det kom fram etter Brexit resultatet. Vis mer