Preste-diskriminering vekker oppsikt

Franziska ble nektet å holde gudstjeneste fordi hun er kvinne: - Jeg synes ikke det bør være sånn i Norge i 2016

Eieren av kapellet mener bibelen sier at kvinner ikke kan være prester. Da måtte Karasjok-presten holde seg hjemme. 

IKKE RIKTIG: Sogneprest Franziska Förster i Karasjok mener det er kjønnsdiskriminerende at hun ikke fikk holde gudstjeneste. Foto. Privat. 
IKKE RIKTIG: Sogneprest Franziska Förster i Karasjok mener det er kjønnsdiskriminerende at hun ikke fikk holde gudstjeneste. Foto. Privat.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sogneprest Franziska Förster i Karasjok fikk hakeslepp da hun sist søndag ble nektet å være prest på en gudstjeneste i Láhpoluoppal kapell midt på Finnmarksvidda, mellom kommunene Kautokeino og Karasjok,

Årsak: Hun er kvinne.

Norges Samemisjon, som eier kapellet, godtar nemlig ikke kvinnelige prester.

Saken har fått oppmerksomhet i nordnorske medier de siste dagene, og ble først omtalt av Finnmarken.

- Jeg synes ikke det bør være slik i norsk arbeidsliv i 2016. Er det slik en kvinne ønsker å bli behandlet i samfunnet?, spør presten, som har jobbet i Karasjok i tre år.

- Helt feil fokus

Istedet for å lede gudstjenesten, som var et samarbeidsprosjekt mellom menighetene i Indre Finnmark, valgte hun å holde seg unna for ikke å forstyrre.

Presten stiller spørsmål ved om det hun ble utsatt for ikke er diskriminering.

- Jeg har fått jobben som prest i Den norske kirke og er kvalifisert til jobben. Og så nektes jeg å dra på jobb for at jeg er kvinne. Fokuset er på helt feil plass, sier hun til lokalavisa.

Dagbladet har ikke lyktes i å få tak i administerende leder Roald Gundersen i Norges Samemisjon, men overfor Finnmarken forsvarer han synspunktet.

Kaller det trosfrihet


- Norges Samemisjon står for en klassisk bibelsk/luthersk lære om tjenestedeling der prestetjenesten er forbeholdt menn, skriver Gundersen i en e-post til avisa.

Han mener bibelen legger retningslinjene for menn og kvinners tjeneste i menigheten, og at det ikke er diskriminering å følge sin tolkning av bibelen. Tvert imot argumenterer han for at det er innenfor den grunnlovsfestede trosfriheten.

- Det er lov å ha forskjellig syn i Norge. Så dette er ikke diskriminering. Det er trosfrihet i Norge, sier Gundersen til avisa.

- Ikke spesielt i nord

Overfor Dagbladet bekrefter prost Egil Lønmo i Indre Finnmark prosti at han fikk høre at Norges Samemisjon ikke ønsket Förster som prest i kapellet.

Det var han som overbrakte beskjeden til den kvinnelige presten.

Han mener det ikke var aktuelt å protestere, ettersom organisasjonen eier kirka gudstjenesten skulle holdes i.

- Det er naturlig at du, hvis du er gjest et sted, følger reglene, sier Lønmo til Dagbladet.

Han sier det er en kjent sak at det i deler av Nord-Norge kan by på utfordringer å være kvinne og prest.

- Det er ikke noe spesielt at kvinnelige prester kan støte på utfordringer i nord, for eksempel ved at de ikke er ønsket til begravelser. Det spesielle her er at man ikke kan komme inn i huset fordi det er en annen huseier, sier han.

- Min umiddelbare tanke er at det er noe dere bør gjøre noe med?

- Det kan jeg nok være enig i. Samtidig: Jeg kjenner kvinnelige prester som er født og oppvokst her og som heller ikke liker at det er sånn, men det er noen ting man ikke kan gjøre noe særlig med, i alle fall ikke på kort sikt.

- Lenger sør i landet virker kvinnelige prester å være mer akseptert?

- Det kan nok være, men det handler litt om å stikke fingeren i jorda og se hvor man er.

- Kunne du ha håndtert denne saken annerledes?

- Hvis det hadde kommet tidligere, kunne jeg nok kanskje innledet en samtale med dem, men utfallet ville nok kanskje vært det samme, uten at jeg kan si det sikkert, sier prosten.

Hvorvidt prostiet kommer til å sette hardt mot hardt neste gang det blir aktuelt, gjenstår å se.

Ifølge prosten er det planlagt et møte mellom prostiet og Norges samemisjon om saken.

- Hva framtida bringer vet jeg ikke, men vi skal ha en samtale med samemisjonen om dette, sier han.

Nektet å sende radio

Det er ikke første gang den tyske presten i Karasjok kommer på kant med Norges samemisjon. Det skjedde også i fjor da hun ønsket lesbiske og homofile deltakere på homofestivalen Sapmi Pride velkommen til gudstjeneste i kirka.

Da nektet Norges samemisjons lokalradio DSF å sende gudstjenesten, skriver NRK Sapmi.

Karasjok-presten sier hun forstår at man kan tolke bibelen forskjellig, og kommenterer det på følgende måte:

- Det er greit at noen har en annen teologisk tolkning, men da kan de selv vurdere å ikke møte opp, heller enn å ekskludere andre grupper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer