Coronaviruset:

Fraråder omstridte vaksiner

Regjeringens vaksine-ekspertutvalg vil åpne for å tilby vaksinene fra Janssen og AstraZeneca til noen frivillige - og flytte unge framover i vaksinekøen.

ASTRAZENECA: På mandagens pressekonferanse la Lars Vorlands ekspertgruppe fram en rapport om videre bruk av AstraZeneca i Norge. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

AstraZeneca- og Janssen-vaksinen bør ikke brukes i coronavaksinasjonsprogrammet, anbefaler regjeringens ekspertutvalg mandag.

Det ble klart klokka 10.00, da helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mottok rapporten, som er utarbeidet av lege Lars Vorlands ekspertutvalg.

Samtidig fraråder FHI at Janssen-vaksinen benyttes i det aktive vaksinasjonsprogrammet. De har tidligere anbefalt at AstraZeneca-vaksinen tas ut av programmet.

- Jeg skal ikke gå inn på årsaken, for det er allerede godt kjent. Det er selvfølgelig på grunn av de svært alvorlige bivirkningene som har vært, sa Vorland.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Vorland forteller at mye har endret seg mens utvalget har jobbet. Blant er det varslet økte leveranser av mRNA-vaksiner, og intervallet mellom første og andre dose er forlenget.

- Det betyr at de over 18 vil kunne få første vaksinedose tidligere enn først beregnet, sier han.

Vorland sier det er mindre dokumentasjon knyttet til Janssen-vaksinen enn AstraZeneca, men sier det er rimelig å anta at det kan finnes underrapportering knyttet til Janssen.

Vil prioritere unge

Utvalget anbefales generelt at gruppen 18 til 25 år prioriteres i vaksinekøen.

- Bakgrunnen for det er at dette er en gruppe som har stor sosial kontakt, og beveger seg mye, sier Vorland.

ATRAZENECA: Helse- og omsorgsminister Bent Høie om AstraZeneca-vurderinger Vis mer

Utvalget anbefaler at vaksinene kan gis til frivillige utenom vaksinasjonsprogrammet - men er delt i spørsmålet om hvilke kriterier som skal legges til grunn.

- Vi tilråder adenovirale vektorvaksiner som valgfritt alternativ, sier Vorland.

- Ikke mange i praksis

Flertallet i utvalget legger opp til en restriktiv ordning. De mener at dagens smittesituasjon i Norge tilsier at det bare unntaksvis vil være forsvarlig å tilby valgfrie virusvektor-vaksiner.

- Flertallet ga tilgang til vaksinen på veldig spesifikke premisser. I praksis vil det ikke være mange som får vaksinen frivillig, sier Vorland.

En innvandrer i Norge som vil besøke et sykt familiemedlem i et land med mye smitte, vil etter flertallets innstilling kunne få vaksinen utenom vaksineprogrammet - gitt at vedkommende får god informasjon, forklarer lederen for utvalget.

Et mindretall i utvalget mener imidlertid at vaksinene fra AstraZeneca og Janssen kan tilbys på resept til dem som ønsker det. De vektlegger at den enkelte selv er best i stand til å vurdere risikoen.

ASTRAZENECA: Camilla Stoltenberg fra FHI om amerikansk AstraZeneca-forskning Vis mer

- De vil at individet selv skulle kunne bestemme over sin egen kropp, forklarer Vorland.

Utvalget har ikke funnet at det er mulig å påvise hvem som har økt risiko for den alvorlige bivirkningstilstanden, verken før eller etter vaksinasjon. Potensielle mottakere for vaksinen kunne derfor ikke identifiseres basert på alder eller kjønn.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier til Dagbladet at regjeringen ikke tar lett på spørsmålet om frivillighet.

- Det er veldig mange i Norge, tror jeg, som har et ønske om å ta en av disse vaksinene. Dette er godkjente vaksiner som brukes i de fleste andre land i Europa. Mange er utålmodige med å bli vaksinert, sier Høie til Dagbladet.

Høie: - Godt arbeid

Helseminister Bent Høie (H) sier at det har kommet gode nyheter i det siste, som gjør det mindre negativt å ikke ta i bruk Janssen- eller AstraZeneca-vaksinene.

- Utvalget har gjort et stort og godt arbeid på kort tid. Regjeringen vil nå gå grundig gjennom rapporten og bruke den som beslutningsgrunnlag sammen med Folkehelseinstituttets anbefaling for å ta stilling til bruk av disse vaksinene, sa Høie da han mottok rapporten.

Statsråden framhever at Norge nå får flere og gode leveranser av Pfizer-BionTech-vaksinen, og at studier har vist at man har svært god beskyttelse allerede tre uker etter første vaksinedose av denne.

- Til sammen er dette faktorer som gjør det mindre negativt å utelukke bruk av virusvektorvaksiner, sier Høie.

Ikke tatt i bruk

Det regjeringsoppnevnte utvalget har hatt i oppgave å utrede konsekvensene av å bruke - eller ikke bruke - vaksinene fra AstraZeneca og Janssen i Norge.

Lars Vorland sier at den bredt sammensatte gruppen gjenspeiler bredden i utvalgets mandat.

- Metodikken var at vi nedsatte fem skrivegrupper. De fikk forskjellige emner som de skulle håndtere. For at det ikke skulle bli fem rapporter, sammenstilte vi dette på fellesmøter, sier Vorland.

Utvalget har også hatt møter med legemiddelselskapene AstraZeneca og Janssen, i tillegg til ukentlige møter med FHI.

AstraZeneca-vaksinen ble stanset i Norge 11. mars etter meldinger om tilfeller av blodpropp hos vaksinerte. FHI ønsker å ta vaksinen ut av vaksinasjonsprogrammet.

Janssen-vaksinen er ikke tatt i bruk i Norge.

FHI fraråder

Folkehelseinstituttet anbefaler at Janssen-vaksinen, ikke benyttes i det aktive coronavaksinasjonsprogrammet slik situasjonen er nå, skriver FHI i en pressemelding. Frivillig bruk av Janssen-vaksinen utenfor vaksinasjonsprogrammet vil ikke være aktuelt, heter det i en FHI-rapport publisert mandag.

- Målet vårt er å beskytte så mange som mulig, så raskt som mulig, for å gjenåpne samfunnet og få hverdagen tilbake. Det er derfor en vanskelig beslutning å anbefale at en av coronavaksinene ikke skal benyttes aktivt i programmet. Likevel mener vi at dette er en riktig avgjørelse slik smittesituasjonen i Norge er nå, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet i pressemeldingen.

- Egnet som beredskapsvaksine

FHI skriver at Janssen-vaksinen er en effektiv coronavaksine med flere fordeler. FHI vurderer at leveransen av alternative vaksiner er god, men mener at det er viktig å ha en vaksine i beredskapslager i tilfelle vaksineforsyningene av mRNA-vaksinene skulle svikte.

- Vaksinen fra Janssen er egnet som en beredskapsvaksine, fordi den er en en-dose-vaksine og fordi den kan lagres over lengre tid, skriver FHI.

De samme sjeldne, men alvorlige bivirkningene som er rapportert etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen er også observert for Janssen-vaksinen. Foreløpige beregninger fra USA antyder færre sykdomstilfeller for Janssen-vaksinen per vaksinerte enn AstraZeneca-vaksinen, men det er for tidlig å si hva omfanget er, skriver FHI.

Utsatte beslutningen

Bruken av AstraZeneca-vaksinen ble stanset i Norge i midten av mars etter at det ble oppdaget tilfeller av en sjelden tilstand hos personer som var blitt vaksinert med den aktuelle vaksinen i Danmark. Tilstanden kjennetegnes av blodpropper, lavt antall blodplater og blødninger.

I april anbefalte FHI regjeringen å ta AstraZeneca-vaksinen ut fra vaksinasjonsprogrammet. Regjeringen besluttet imidlertid å utsette beslutningen, og satt heller ned et ekspertutvalg som siden har sett på konsekvenser av bruk av virusvektor-vaksiner som AstraZeneca og Janssen i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer