Coronaviruset:

Fraråder omstridte vaksiner

Regjeringens vaksine-ekspertutvalg vil åpne for å tilby vaksinene fra Janssen og AstraZeneca til noen frivillige - og flytte unge framover i vaksinekøen.

ASTRAZENECA: På mandagens pressekonferanse la Lars Vorlands ekspertgruppe fram en rapport om videre bruk av AstraZeneca i Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AstraZeneca- og Janssen-vaksinen bør ikke brukes i coronavaksinasjonsprogrammet, anbefaler regjeringens ekspertutvalg mandag.

Det ble klart klokka 10.00, da helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mottok rapporten, som er utarbeidet av lege Lars Vorlands ekspertutvalg.

Samtidig fraråder FHI at Janssen-vaksinen benyttes i det aktive vaksinasjonsprogrammet. De har tidligere anbefalt at AstraZeneca-vaksinen tas ut av programmet.

- Jeg skal ikke gå inn på årsaken, for det er allerede godt kjent. Det er selvfølgelig på grunn av de svært alvorlige bivirkningene som har vært, sa Vorland.

Vorland forteller at mye har endret seg mens utvalget har jobbet. Blant er det varslet økte leveranser av mRNA-vaksiner, og intervallet mellom første og andre dose er forlenget.

- Det betyr at de over 18 vil kunne få første vaksinedose tidligere enn først beregnet, sier han.

Vorland sier det er mindre dokumentasjon knyttet til Janssen-vaksinen enn AstraZeneca, men sier det er rimelig å anta at det kan finnes underrapportering knyttet til Janssen.

Vil prioritere unge

Utvalget anbefales generelt at gruppen 18 til 25 år prioriteres i vaksinekøen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer