Fraråder terrorofrene å stå fram i media

- Kan gi konsekvenser en ikke ser rekkevidden av i dag, sier bistandsadvokat.

FRARÅDER: Bistandsadvokat Siv Hallgren advarer mot uante konsekvenser ved å stå fram som Utøya-offer. Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX
FRARÅDER: Bistandsadvokat Siv Hallgren advarer mot uante konsekvenser ved å stå fram som Utøya-offer. Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har valgt å stå fram som overlevende etter Anders Behring Breiviks massakre på Utøya, men bistandsadvokat Siv Hallgren advarer mot uante konsekvenser.

- Jeg har advart mange mot å stå fram i mediene med sin historie. Et oppslag som offer og overlevende fra Utøya kan gi konsekvenser en ikke ser rekkevidden av i dag. Hvis du ikke er innstilt på å bli «Utøya-Trine» på internett for resten av ditt liv, så råder jeg ungdom til å si nei til intervjuer i forbindelse med rettssaken, sier Hallgren til NTB.

Hun har allerede møtt ungdom som har støtt på problemer fordi de er blant de overlevende fra Utøya. De er blitt vurdert som mulig ustabile etter påkjenningen de var med på, og derfor blitt avskåret fra tilbud andre har fått være med på.

Vanskelig Sammen med advokat Mette Yvonne Larsen utgjør Hallgren og advokat Frode Elgesem, som bistår AUF, gruppen som skal koordinere over 160 bistandsadvokater etter 22. juli i fjor. Det er en lite ensartet gruppe mennesker, både klientene og deres juridiske rådgivere. De koordinerende bistandsadvokatene har en vanskelig oppgave samtidig med at de selv har mange klienter som de skal ivareta.

En ting skiller de tre advokatene fra de øvrige. Gjennom alle de ti ukene saken mot Breivik skal vare, så vil både Larsen, Hallgren og Elgesem sitte tvers overfor ham i rettssalen. De øvrige bistandsadvokatene som har klienter som skal vitne under rettssaken, vil bare være til stede i salen de dagene hvor vitnemålene berører dem direkte.

- Vi vil sende ut nyhetsbrev med våre vurderinger fra retten til alle etter hver dag til å begynne med. Lenger ut i saken vil de kanskje komme litt sjeldnere, sier Hallgren.

Ulike interesser Begge bistandsadvokatene trekker fram at det er store ulikheter blant klientene. På noen er det knapt synlig hva de har vært gjennom, mens andre har fått livet radikalt endret etter 22. juli.

- Det er stor spennvidde blant dem som er berørt. Jeg har personer som gjerne står fram med navn, men jeg har også personer som ikke har gått ut av huset siden 22. juli fordi de er helt nedslitt. Andre sto fram på TV ganske fort og klaget over at barnet deres hadde fått feil dødsårsak, sier Mette Yvonne Larsen.

Bistandsadvokaten vedgår at det kan være vanskelig for folk på utsiden å se gruppen av berørte etter terroraksjonene som noe annet enn én gruppe

- Det er min jobb å se dem som enkeltpersoner med individuelle ønsker og behov, sier Larsen.

- Døde for oss - De som ble drept i regjeringskvartalet, døde for alle oss andre, sier Hallgren.

Hun vil at alle skal tenke over at de åtte som mistet livet i eksplosjonen i regjeringskvartalet, ikke mistet livet i noe målrettet angrep tilsvarende det Breivik gjennomførte på Utøya.

- De mistet livet bare på grunn av at de var der de var da bomben sprengte. De gikk i et strøk som alle var enige om skulle være åpent, fortsetter hun.

Rettssaken som seremoni Både Larsen og Hallgren advarer de berørte mot å ha for store forhåpninger til rettssaken. Selv om ti uker høres lenge ut, så skal Oslo tingrett gjennomgå 77 drap med full bevisframleggelse. Det blir ikke lang tid på hver.

- Jeg dekket en drapssak for en tid tilbake, og der brukte retten to uker på ett drap. Denne rettssaken vil på enkelte områder bære preg av å ha noen seremonielle sider for de etterlatte, men det er viktig å tenke at det ikke blir mye av det, sier Larsen.

Hallgren har sagt rett ut til klientene at rettssaken ikke vil gi svar på alle de spørsmålene mange har. Av over 700 mennesker som er berørt i saken, vil bare noen få vitne i retten. De fleste vil være henvist til å søke erstatning og å følge rettssaken på sitt hjemsted.

- Denne saken vil aldri kunne gi alle svar, snarere tvert imot. Den vil kanskje gi flere spørsmål, og det må vi finne i sakens dokumenter, sier Hallgren.