Coronaviruset:

Fraråder utenlandsreiser til 20. august

- Bruk denne sommeren til å bli enda mer kjent med det fantastiske ferielandet Norge er, sier Erna Solberg.

Publisert
Sist oppdatert

Hittil har «norgesferie» vært et viktig stikkord når både statsministeren og justisministeren har snakket om hva slags ferie folk kan planlegge for, og klokka 14.00 i dag kom dommen.

- Nå står sommerferien snart for døra og det er mange som har spørsmål om hvordan den kommer til å bli, sa statsminister Erna Solberg.

Deretter gjorde hun det klart at UDs reiseråd, som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, opprettholdes i utgangspunktet til 20. august, men kan bli justert.

- I utgangspunktet vil UDs reiseråd vare inntil 20. august, sa Solberg.

Åpner for Sverige-tur

Før 15. juni vil regjeringen vurdere om det kan åpnes for fritidsreisende fra Norden, og innen 20. juli vil det vurderes for å åpne for andre europeiske land.

- I utgangspunktet må reisende regne med at innreiseforbudet til Norge vil gjelde fram til 20. august, men regjeringen vil vurdere om det kan gjøres flere unntak, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på regjeringens pressekonferanse.

- Jeg skjønner godt at folk ønsker forutsigbarhet for å planlegge ferier og andre reiser til utlandet. Nå er Norge og andre europeiske land i ferd med å lette gradvis på tiltakene innenlands, sa Eriksen Søreide (H).

Hun understreket at det er for tidlig å si hvordan dette vil påvirke smittespredningen.

- Utenriksdepartementet opprettholder derfor gjeldende reiseråd som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, forklarte hun.

Alle som kommer til Norge i dag, blir pålagt innreisekarantene. Også denne gjelder fram til 20. august, men regjeringen vil på samme datoer som for reiserådene vurdere om det kan lettes på denne, skiver NTB.

Fra 1. juni åpner regjeringen for at turister fra fastlandet kan reise til Svalbard.

- Hele landet

Statsministerens abefaling er å planlegge ferien sin i Norge.

- Bruk denne sommeren til å bli enda mer kjent med det fantastiske ferielandet Norge er, sa Solberg på pressekonferansen.

Hun la til at endringene hele tiden vil vurderes opp mot smittehensyn.

- Norge er et vakkert ferieland, og selv om årets ferie blir annerledes enn vi hadde planlagt, er jeg sikker på at den kan bli veldig fin. Mange må gjøre om på planene sine, men nå gir vi folk mer forutsigbarhet, slik at det kan bli lettere å planlegge ferien, sa statsministeren.

Hun la til at det er lov til å dra på ferie hvor du vil i landet.

På UDs nettsider understrekes det at nordmenn kan reise på ferie- og fritidsreiser så lenge man reiser på en måte som unngår å spre smitte. Det betyr at man ikke skal reise når man er syk eller i hjemmekarantene, at man skal ivareta god hygiene og holde minst én meters avstand til andre enn dine nærmeste.

Disse nye rådene gjelder fra i dag.

- Gladnyhet

Statsministeren kom under pressekonferanssen med en klar beskjed til alle som nå planlegger å feriere innenlands - ta med søpla di hjem igjen.

Under pressekonferansen sa Solberg at besteforeldre nå kan møte barnebarna sine, og reise på tur med dem.

- Det som kanskje er den viktigste gladnyheten for mange, er at det er mulig for besteforeldre å feriere med familien sin, sa Solberg.

Møte om grenseåpning

Justisminister Monica Mæland (H) deltok fredag i et møte med sine nordiske kollegaer om grenseåpning. Ministrene skal møtes på nytt om to uker, ifølge NTB.

I møtet informerte alle landene informerte om sitt eget arbeid for å begrense smitten av covid-19. På agendaen stod også en eventuell avvikling av begrensningene på fritidsreiser mellom de nordiske landene.

- Vi vil fortsette dialogen for å se på mulighetene for å åpne opp for trafikk mellom de nordiske landene ytterligere, og var enige om å fortsette dialogen med et nytt møte om to uker, uttaler justisministeren i en pressemelding.

Hun opplyser her også at møtet var nyttig, og at det er viktig med dialog mellom de nordiske landene i en situasjon som dette.

Avbestillinger

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Utenlandske turister kan nå avbooke sine turer, og hytter og hoteller kan fylles opp av norske turister i stedet, opplyste Iselin Nybø (V) på pressekonferansen.

- Nå åpner vi opp for at vi nordmenn kan reise omkring i vårt flotte og langstrakte land i sommer. Jeg håper mange benytter anledningen til å bli turister i eget land, ikke minst fordi det er viktig for at denne næringen skal overleve, sa næringsministeren.

- Det blir kanskje ikke helt det samme som en all-inclusive-ferie i Syden, men det kan bli enda bedre enn en sånn ferie du kanskje hadde planlagt i utgangspunktet, sa hun videre.

Reiselivsnæringen forbereder seg nå på å ta imot besøkende på en trygg måte, skriver NTB. Folkehelseinstituttet har laget en mal som ulike bransjer, virksomheter, tjenester og organisasjoner kan ta utgangspunkt i ved utarbeidelse av egne smittevernrutiner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer