Frarådet folk å gå til lege og lovet erstatning etter skade

Nå nekter Staten ME-syke vaksineofre erstatning fordi de ikke oppsøkte lege tidsnok.

FORSØKSKANINER: 180 000 ungdomsskoleelever prøvede ut en vaksine mot hjernehinnebetennelse mellom 1988 og 1991 i regi av Statens institutt for folkehelse, nå Folkehelseinstituttet. Faksimile: Brosjyren «Vaksineforsøket-88», Statens institutt for folkehelse
FORSØKSKANINER: 180 000 ungdomsskoleelever prøvede ut en vaksine mot hjernehinnebetennelse mellom 1988 og 1991 i regi av Statens institutt for folkehelse, nå Folkehelseinstituttet. Faksimile: Brosjyren «Vaksineforsøket-88», Statens institutt for folkehelse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Dagbladet har hentet ut og gjennomgått brosjyren «Vaksineforsøket-88» som Statens institutt for folkehelse sendte ungdomskoleelever og foreldre i 1988 i forbindelse med det gigantiske vaksineforsøket mot meningokokk B-bakterien som forårsaker hjernehinnebetennelse.

Mellom 1988 og 1991 ble 180 000 skoleelever ved 1335 norske ungdomsskoler vaksinert.

Brosjyrematerialet avslører at Staten tonet kraftig ned eventuelle komplikasjoner som kunne følge av vaksinen, og forpliktet seg til full økonomisk kompensasjon dersom noen, mot formodning, skulle bli syke.

- Ikke nødvendig å gå til lege«Over 3000 personer i Norge har fått vaksinen til nå. Ingen har fått alvorlige bivirkninger. Den nye vaksinen vil gi lette plager. Ømhet på stikkstedet og feber vil forekomme ved denne vaksinen som ved mange andre vaksiner. Dersom det etter vaksinasjon oppstår problemer som gjør deg utrygg, skal du oppsøke lege. Vi regner den nye vaksinen som sikker. Det er usannsynlig at det skal oppstå alvorlige komplikasjoner. Dersom dette allikevel skulle skje, har Staten bundet seg til å gi full økonomisk erstatning dersom det oppstår en varig skade», het det i informasjonen fra Statens institutt for folkehelse, nå Folkehelseinstituttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer