- Frastjålet brev og klær

En 28 år gammel mann skal ha svindlet Rimi-Hagen, familie, venner og forbindelser for bortimot to millioner kroner. FBI i New York har deltatt i den omfattende etterforskningen. I dag møter såpestjernen Karin «Billeba» Lunden fra TV-serien «De syv søstre» vitneboksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kolonial-milliardæren Stein Erik Hagen-«som gjør Norge billigere»-møter ikke selv i retten, men sender en representant.

Det er et svært pikant tyveri Rimi-Hagen skal ha blitt utsatt for. Hjemme hos den tiltalte 28-åringen har politiet beslaglagt to personlige brev - samt etter det vi erfarer målebrevet til en båt ved navn «Canica».

Seilbåten, som er verdsatt til flere millioner kroner, skal være oppkalt etter Hagens familieeide selskap.

Personlige brev

Målebrevet er å regne som båtens identifikasjonspapirer. At 28-åringen har hatt disse papirene i sin besittelse, kan bety at han har vært gjest ombord. Etter det Dagbladet forstår, skal den tiltalte ha vanket i miljøer nær Hagen.

At vedkommende også skal ha stjålet to personlige brev tilhørende Hagen, indikerer at 28-åringen må ha hatt tilgang i de innerste kretsene rundt kongevennen.
Hvem som er avsender av de to personlige brevene er ikke framkommet.

28-åringen skal også ha stjålet diverse klær fra Hagen.

Fra Sandefjord

Karin «Billeba» Lundens 28 år gamle venn har sittet varetektsfengslet i Oslo kretsfengsel siden oktober. Den unge finansmannen er opprinnelig fra Sandefjord. Han flyttet til Oslo, og dannet et på overflaten vellykket finansforetak.

Skuespiller Karin «Lilleba» Lunden er lite begeistret for sin nye rolle der hun må svare på nærgående spørsmål i retten. Stjernen fra «De syv søstre» sier til Dagbladet at hun gjør sin borgerplikt.
- Jeg er stevnet, og kan ikke nekte. Derfor møter jeg. Men jeg ønsker ingen blest om saken. Det er vel forståelig, sier hun.

- Hva er ditt forhold til 28-åringen?

- Jeg er stevnet av hans forsvarer fordi jeg kjenner mannen. Mer vet jeg ikke. Jeg har ikke sett noen dokumenter. Og jeg ønsker ikke å si noe mer nå.

Lunden understreker at hun hverken står eller har stått, i noe kjærlighetsforhold til tiltalte.

28-åringen skal ifølge tiltalen ha svindlet de fleste som kom i hans vei.

Tiltalen lyder på grove underslag, bedragerier, dokumentfalsk, tyveri og heleri.Våren 1997 etablerte finansakrobaten selskapet Ross Finans.

At han opparbeidet seg en husleieskyld på drøyt 120 000 kroner før eierne kastet ham ut sist sommer, er bare et mindre tiltalepunkt.

FBI

Politiet i Oslo har samarbeidet med Federal Beureau of Investigations (FBI) om etterforskningen. Av samme grunn har et team på to økokrim-etterforskere og politiadvokat Anne-Maria Haarr fra Oslo vært i New York for å jobbe med saken. Haarr er aktor i rettssaken. Det er forøvrig første gang norsk politi har drevet praktisk etterforskning sammen med amerikanske kolleger.

28-åringen skal ha oppholdt seg i New York en tid før han ble pågrepet. Der skal finansrådgiveren blant annet ha svindlet en svært nær venn.

I mange tilfeller skal 28-åringen ha opptrådt som «venn», inngitt tillit og fått folk til å åpne på lommeboka - uten engang å be om kvittering. Deretter skal han ha investert penger som han svindlet fra dem.

Høy føring

Sandefjord-mannen skal ha vanket i miljøer i Oslo hvor pengene satt løst. Dyre middager på Theaterkafhen, luksuriøse leasingbiler, flere reiser og høy sigarføring på by'n var 28-åringens kjennemerke.

Likevel tror ikke politiet at mannen kan ha svidd av 1,7 millioner kroner på et drøyt år.

En teori er at mannen har gjemt penger utenlands. Politiet har funnet et utall konti i over hele kloden, men hittil ingen store summer. Mannen skal ha dekket seg bak flere ulike firmanavn.

Selv hevder mannen at han har vært utsatt for torpedoer.

28-åringen skal ha søkt dekning i perioder. Han skal ha flyttet fra stor gjeld da han søkte lykken i Oslo.

Politiadvokat Anne-Maria Haarr var ikke tilgjengelig for kommentar i går.