Fratar Høybråten makta

Stortinget vil hindre at Dagfinn Høybråten skal oppnevne medlemmene av den medisinsk-etiske komiteen som skal behandle «Mehmet»-saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Ellingsen

Derfor foreslår sosialkomiteens leder John Alvheim (Frp) at Helsetilsynet får oppdraget med å finne egnede fagfolk.

- Det er svært viktig at den nye komiteen verken opprettes av Stortinget eller regjeringen. Helsetilsynet er det organet som står friest og som i tillegg har kompetansen til å utnevne ekspertene, sier Alvheim til Dagbladet.

Han får støtte fra Ap's Bjarne Håkon Hanssen. Også SV er svært positive til forslaget.

Åpne for unntak

De tre partiene vil fram til torsdag i neste uke arbeide seg fram til en enighet om detaljene i et forslag som åpner for unntak i bioteknologiloven og opprettelsen av et uavhengig organ for å behandle søknader om dispensasjon.

Mye arbeid gjenstår før det reviderte biotekregimet er på plass.

På bakgrunn av flere samtaler Dagbladet hadde med Ap, SV og Frp i går ser bildet slik ut:

SVs prinsipp om at Stortinget ikke bør blande seg inn i konkrete diagnoser og behandlingsmuligheter for enkeltpasienter, betyr at Mehmet må vente på at komiteen opprettes før endelig svar gis. Siden Frp vil at Stortinget skal gjøre unntak for Mehmet alt nå, kan Frp stemme for de to andre partienes forslag etter at deres eget er falt. For Frp vil ikke risikere at seieren i saken skusles bort av politisk strid mellom de tre partiene.

Det nye organet kan bli opprettet allerede til sommeren, fordi flertallet kan peke på at det allerede eksisterende og kompetente sekretariatet til nåværende Bioteknologinemnda kan utvides til å ta seg av arbeidet for det nye organet.

Skal muligheten for dispensasjon fra den restriktive bioteknologiloven gjelde hele loven eller bare utvalgte paragrafer? SV vil kjempe mot at det blir mulig med omkamp på alle områder. Det vil ikke være et problem for Ap og Frp at unntaksmuligheten begrenses.

Selv om SV holder døra åpen for at deres tidligere samarbeidspartnere om biotekloven slutter seg til partiets forslag, er det lite trolig. KrF-ere ser på SVs retrett som et svik, og Bent Høie (H) i sosialkomiteen har vært beinhard i uttalelsene mot Kristin Halvorsen.

Sosialkomiteen vil tidlig neste uke rådføre seg med både medisinske og juridiske eksperter for å sikre forsvarlige lovendringer.

Det nye organet vil trolig bestå av eksperter på genetikk, reproduksjons- og transplantasjonsteknikk, pediatri, i tillegg til etisk kompetanse.

Står på sitt

KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun sa til Dagbladet i går at han ser det som en uaktuell problemstilling at et forlik mellom Ap, SV og Frp i bioteknologi-saken vil få parlamentariske konsekvenser.

Men det sår Høybråten tvil om. - Jeg står fast på at loven ikke må utformes slik at det kan skapes barn med bestemte egenskaper som skal brukes i behandlingen av et annet menneske, sa han. Til TV2 sa han at den flertallsinnstillingen som SV ser ut til å få Ap's og Frp's støtte til, vanskelig kan «bli norsk lov på en seriøs måte».

FULL KONTROLL: Prøv å spille bordtennis festet i en slange som reduserer bevegelsesfriheten til en drøy meters i radius. Sykepleier Tone Brønstad kontrollerer trykk, mottrykk og hastighet på blodoverføringen mens Mehmet (6) tappert legger inn en smash.
Bjarne Håkon Hanssen: AP
Kristin Halvorsen: SV
John Alvheim: FrP