Fratas EU-pensjonen

KØBENHAVN (Dagbladet): Skandalekommisær Martin Bangemann skal strippes for ære og EU-pensjon. I går kveld besluttet medlemslandene at tyskeren skal trekkes for EU-domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske kommunikasjonskommisaræn kunngjorde i forrige uke at han har fått jobb som toppsjef for det spanske telefonselskapet Telefonica. Kommisjonen reagerte med å gi ham øyeblikkelig permisjon i de få ukene som står tilbake før de nye kommisærene tar over.

Bangemanns trekk har utløst voldsomme reaksjoner i politiske miljøer over hele Europa. Det oppfattes som dypt umoralsk at han vil ta over ledelsen for ett av de selskapene han til nå har regulert og kontrollert. Spesielt den britiske regjeringen finner Bangemanns oppførsel så kritikkverdig at den nå vil prøve å stoppe ham.

Fyrstelige privilegier

Etter å ha diskutert saken hele dagen i går, besluttet et enstemmig kollegie av ambassadører fra de 15 EU-landenes regjeringer å gå til sak mot Bangemann. Han skal fratas sin pensjon på 50 000 kroner i måneden, som han normalt ville kunne heve ved siden av Telefonica-lønna på åtte millioner kroner i året og den fyrstelige pensjonen han har krav på etter sine år som tysk minister.

Men EU-toppene nøyer seg ikke med en økonomisk killevink. De vil også prøve å hindre Bangemann i å tiltre den nye jobben. En paragraf i Amsterdamtraktaten påbyr kommisærer å utvise tilbakeholdenhet og fintfølelse når de skal finne seg arbeid etter at årene i Brussel er overstått.

Skammer seg ikke

- Jeg har ikke noe å skamme meg over, sier Martin Bangemann selv i en kommentar til den spanske avisa El Mundo.

I dag besluttet det liberale partiet i Tyskland, FDP, at de ikke vil ekskludere mannen som var deres formann fra 1984 til 1988. Men han skal heller ikke regne med å finne støtte hos sine egne partikamerater.