Fratatatt legelisens i går - tok i mot pasienter i dag

Ung kvinne på sykehjem: - Hvem skal hjelpe meg nå? USA-lege: - Han setter pasienters liv i fare.

FORTSATT ÅPEN DØR:  Norsk Borreliose Senter hadde velkomstskiltet på plass utenfor Nydalsveien 36 A, og Rolf Luneng (innfelt) tok i mot pasienter dagen etter at Statens helsetilsyn trakk tilbake legeautorisasjonen. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/THERESE DOKSHEIM/ESPEN RØST, DAGBLADET.
FORTSATT ÅPEN DØR: Norsk Borreliose Senter hadde velkomstskiltet på plass utenfor Nydalsveien 36 A, og Rolf Luneng (innfelt) tok i mot pasienter dagen etter at Statens helsetilsyn trakk tilbake legeautorisasjonen. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/THERESE DOKSHEIM/ESPEN RØST, DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går tok Statens helsetilsyn autorisasjonen fra den omstridte flåttlegen Rolf Luneng ved Norske Borreliose Senter.

I dag var det business as usual på legekontoret i Nydalsveien 36A i Oslo.

Da Dagbladet besøkte venterommet og respesjonen i ettermiddag, var doktor Luneng  opptatt med en pasient, mens to ventet.

Luneng har tre uker på å anke Helsetilsynets vedtak fra han fikk beskjeden i går av fagsjef Anne Myhr.

Så er spørsmålet: har Luneng lov til å drive som lege i ankeperioden ?

- Gjaldt fra i går Helsetilsynets fagsjef er klar på når Luneng mistet retten til selvstrendig legepraksis.

- Vårt vedtak gjaldt fra i går, sier Myhr til Dagbladet.

Hun henviser til Luneng selv å svar på om han allerede har anket eller om han skal anke.

På spørsmål om Luneng har gjort noe ulovlig ved å ta i mot pasienter i dag, er fagsjef Anne Myhr kort og konsis, men ikke like klar.

- Ingen kommentar.

Sterke motpoler Støtterklæringene fra pasienter som har fått et bedre liv etter behandling mot borreliose hos Luneng, er like begeistret som helsemyndighetene er knusende mot Lunengs legepraksis og hans bruk av antibiotika.

- Legens foreskrivning avviker fortsatt grovt fra de gjeldende retningslinjene for utredning, indikasjon, kombinasjon av antibiotika og malariamedisin, dosering av legemidlene og behandlingen, skriver Helsetilsynet i begrunnelsen for vedtaket.

Dagbladet spør den hyggelige og korrekte resepsjonsdamen om Luneng vil kommentere vedtaket og støtten fra mange pasienter.

- GJALDT FRA I GÅR:  Fagsjef Anne Myhr i Statens helsetilsyn vil foreløpig ikke kommentere om Rolf Luneng har gjort  noe ulovlig ved å fortsette som lege i ankeperioden, dagen etter at legeautorisasjonen hans ble trukket tilbake. ARKIVFOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET.
- GJALDT FRA I GÅR: Fagsjef Anne Myhr i Statens helsetilsyn vil foreløpig ikke kommentere om Rolf Luneng har gjort noe ulovlig ved å fortsette som lege i ankeperioden, dagen etter at legeautorisasjonen hans ble trukket tilbake. ARKIVFOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg skal spørre, svarer resepsjonisten og kommer etter hvert ut fra legekontoret sammen med en pasient og doktor Luneng.

- Ikke noe intervju i dag - Det blir ikke noe intervju i dag, meddeler resepsjonisten med en smilende og taus doktor Luneng rett i bakgrunnen. Han hilser farvel til pasienten som har hatt time og roper velkommen til neste - på fornavn.

- Her er kortet, send han en mail, anbefaler respesjonsdamen.

- Vil Luneng være her i morgen ?

Fortvilet - Det er vanskelig å si, men det vil iallefall være andre her.

Christer Andreassen fra Horten er en av pasientene som fortviler over at Rolf Luneng blir nektet å drive som lege.

- Jeg har selv gått til behandling hos Luneng siden januar, og er ikke i tvil om at det hjelper (med antibiotikametoden, red.journ.). Jeg føler meg friskere og kjenner at jeg har større livskvalitet. Realiteten for meg nå, er at jeg mister et behandlingstilbud jeg ikke kan få andre steder i landet, sa 25-åringen til Dagbladet i går.

- Hvem skal hjelpe meg nå? Det spør en ung kvinne som skriver om sin sykdomshistorie til Dagbladet etter at har fått vite av doktor Luneng har blitt fratatt legelisensen.

Her beskriver hun sin egen lidelse, som ifølge henne selv i flere år ble feildiagnostisert som ME:
 
- Jeg er en av de mange alvorlig syke unge med alvorlige infeksjoner, som ikke får hjelp i Norge på grunn av mangel på kompetanse blant legene her til lands. Jeg har vært syk siden en ferietur i Thailand i 2004. Jeg har vært feildiagnotisert i 9,5 år.

- Venner har samlet inn penger, slik at jeg har kunnet bli utredet på utenlandske labotorier for infeksjonssykdommer. De fant ut at jeg har borrelia, bartonella, babesia, anaplasma- i tillegg til mycoplasma og twar. Vanligvis brukes samlebetegnelsen borreliose på dette. Jeg har antagelig blitt smittet på Thailandturen. Norge har ikke testet meg for disse infeksjonene.

På sykehjem - Jeg har gått igjennom alle papirer fra hele utredningen min, og har aldri blitt testet for disse infeksjonene. Jeg har derimot blitt stuet bort på sykehjem i 1 år og 2 mnd. Resten av tiden har jeg blitt stuet bort på et mørkt rom hjemme. Her kommer hjemmesykepleien flere ganger daglig fordi jeg er pleietrengende.

Var 26 - Jeg var 26 da jeg ble syk, utdannet med bachelor fra universitetet i Oslo og 4 år på Norges Idrettshøgskole og 1 år på fysioterapiutdanningen.

- Nå foreligger testresultater fra en av verdens mest erfarne leger på området, som viser at årsaken til min sykdom er borrelia, bartonella, babesia, anaplasma med mer. Testresultatene fra Tyskland viser det samme.

- Jeg skulle nettopp til å starte behandling for dette via dr. Luneng, og leser nå at han har mistet lisensen, skriver kvinnen.

USA-lege: - Han setter liv i fare En medisiner ved infeksjonsavdelingen på St. Luke's Hosptal i Duluth i Minnesota har fulgt den norske flåttdebatten tett - en debatt som ifølge han selv har gått i 20 år i USA.

Og doktor Johan S. Bakken støtter fullt og helt vedtaket til Statens helsetilsyn om å trekke tilbake Rolf Lunengs legeautorisasjon.

- Når det gjelder Lyme borreliose, så  settes pasientens sikkerhet i fare når det forskrives langvarig antibiotikabehandling for en tilstand som det ikke finnes bevis for å eksistere i medisinsk literatur («kronisk Lyme borreliose»).

- SETTER PASIENTERS LIV I FARE:  Den USA-baserte medisineren Johan S. Bakken menerdet var tvingende nødvendig å ta legelisensen fra Rolf Luneng. Foto: T. Luke's Hospital.
- SETTER PASIENTERS LIV I FARE: Den USA-baserte medisineren Johan S. Bakken menerdet var tvingende nødvendig å ta legelisensen fra Rolf Luneng. Foto: T. Luke's Hospital. Vis mer

- Det er på dette grunnlag at statens helsetilsyn, og etter min vurdering helt korrekt, har sett seg nødsaget til å frata Rolf Luneng legelisens slik at han ikke lenger kan sette framtidige pasienters liv i fare.

- På skrivende tidspunkt så finnes det ingen holdepunkter for at behandlingens lengde bør strekke seg ut over 28 dager, uansett sykdomsstadiet, skriver Johan S. Bakken MD, PhD, FIDSA, i en kommentar til Dagbladet.

Fakta om borrelia

Borreliose kalles også Lymes sykdom.

Det er en sykdom som skyldes infeksjon med bakterien Borrelia burgdorferi, og som overføres til mennesker ved flåttbitt.

Statistikk for de siste årene viser en stadig økning i antall alvorlige tilfeller. I 2008 ble det meldt 345 tilfeller av Lyme borreliose mot 328 i 2007.

Symptomer: To til 30 dager etter å ha blitt bitt av flått ses et karakteristisk, ringformet, svakt rødt utslett som brer seg utover fra bittstedet.

4-8 uker etter flåttbittet ses et mangfold av symptomer, som hodepine, smerter i ledd, muskler og sener, slapphet og sykdomsfølelse.

Måneder til år etter smitten kan leddsmerter, hukommelsestap, humørsvingninger, søvnforstyrrelser og hudutslett opptre.

Kilde: Norsk helseinformatikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer