Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fratatt datter med tvungent keisersnitt

Italiensk flyvertinne ble syk i England. Britisk rett: - Hun protesterte ikke.

 IKKE EGNET SOM MOR:  Britisk rett bestemte at engelsk helsevesen skulle foreta tvungent keisersnitt på en italiensk kvinne - og at barnet skulle adopteres bort. Illustrajonsfoto: Reuters/NTB Scanpix.
IKKE EGNET SOM MOR: Britisk rett bestemte at engelsk helsevesen skulle foreta tvungent keisersnitt på en italiensk kvinne - og at barnet skulle adopteres bort. Illustrajonsfoto: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tvungen medisinering og en ufrivillig fødsel godkjent av en høyere rettsinstans i Essex er i ferd med å skape en juridisk og folkerettslig konflikt mellom EU-landene Storbritannia.

I sentrum for konflikten står en italiensk kvinne, som nå blir nektet gjenforening med jenta hun fødte for 15 måneder siden.

Problemene startet i 2012 da den italienske kvinnen ble akutt psykisk syk mens hun var på arbeidstrening i England for Ryanair. Hun har en bipolar lidelse, noe hennes mor i Italia bekreftet for sykehuset der hun ble innlagt.

Først ble den gravide, italienske tobarnsmoren medisinert mot sin vilje før de engelske helsemyndighetene fikk rettens medhold til å redde barnet med tvungent keisersnitt fem uker etter innleggelsen.

Deretter ble kvinnen sendt tilbake til Italia uten barnet, som britisk helsevesen mener hun var uskikket til å ta vare på.

I Italia har den skilte kvinnen to barn fra tidligere. I hjemlandet ble kvinnen behandlet og friskmeldt igjen etter at slektninger hadde tatt hånd om de to største barna i sykdomsperioden.

Skal adopteres bort I februar i år dro kvinnen tilbake til England for å hente hjem den da sju måneder gamle datteren. Da hadde Chelmsford Crown Court allerede bestemt at barnet skulle adopteres bort.

The Telegraph har fått tilgang til de hemmeligstemplede dokumentene i britiske rettsinstanser, og det er bakgrunnen for at representanten John Hemming nå tar opp saken i parlamentet.

Han er leder for en komite med ansvar for familelovgivning. Han reagerer kraftig på måten den italienske kvinnen er behandlet på, og vil fremme forslag om større adgang til offentlig innsyn i saker som berører barnevern og tvangstiltak i helsevesenet.
Ikke sett maken på 40 år - Jeg kan ikke se hvorfor det skulle ha vært så vanskelig å få kvinnen tilbake til Italia og de to barna hennes da hun ble syk. Det er åpenbart at det hadde vært den beste måten å håndtere denne saken på til beste for kvinnen og hennes familie, sier Hemming til Sky News.

Kvinnens britiske advokat Brendan Flemming sier han aldri har vært borti lignende i sin 40 år lange advokatpraksis.

Lagmannsretten i Roma har bedt om en forklaring fra britisk rettsvesen om det juridiske grunnlaget for å håndtere en italiensk statsborger slik.

Det foreløpig svaret, ifølge Sky News, er at hun «ikke protesterte».