Fratatt rekord-erstatning

Ole Nøstbakken(59)fikk rekorderstatning på 250 000 kroner i året etter å ha blitt lam i en trafikkulykke. Så mye vil ikke Vesta betale, og 59-åringen må nå gjennom ny rettsrunde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): -  Jeg er blitt veldig dårlig behandlet av dem. Det første tilbudet de ga meg opplever jeg rett og slett som et forsøk på lureri, sier Nøstbakken.

Den 59 år gamle mannen var kranfører før han ble invalid for seks år siden. På vei hjem fra jobb syklet han ut i gata og ble truffet av en bil.

Siden den gang har Ole Nøstbakken vært pleietrengende døgnet rundt. Han er avhengig av hjelp til alle praktiske ting, inkludert noen som kan snu ham i senga tre-fire ganger hver natt.

Kona Margareth måtte etter hvert si opp jobben. Paret har slitt med å få ulike typer kommunal hjelp. Men den seks år lange striden med forsikringsselskapet Vesta har vært det verste.

Vant 8,3 millioner

I 2001 ble han tilbudt 1,6 millioner kroner i erstatning. Nøstbakkens daværende advokat anbefalte ham å godta avtalen, som Vesta i dag mener bare var et deloppgjør. Kranføreren oppfattet det som et endelig oppgjør, og nektet.

-  Jeg hadde jo fått med meg at Katrine Bråtane fikk penger for framtidig pleie og omsorg, og syntes det var rart at ikke jeg fikk det, sier han til Dagbladet.

I dag er han glad for at han ikke lot seg lokke til å si ja.

I stedet skiftet han advokat, gikk til rettssak og ble tilkjent 8,3 millioner kroner. Innbakt i dette var en årlig utbetaling på 250 000 kroner til pleie og tilsyn - et rekordbeløp i norsk sammenheng. Ettersom syklisten selv måtte ta sin del av skylda for ulykken, ble 30 prosent av beløpene trukket fra. Likevel sto Nøstbakken igjen med 5,8 millioner kroner.

Den dommen nektet imidlertid Vesta å godta.

Selskapet vil dekke både inntektstap, mènerstatning og flere andre utgiftsposter etter ulykken. Men det årlige beløpet for pleie og stell bør ligge mellom 80 000 og 100 000 kroner året.

-  Forferdelig

-  Katrine Bråtane fikk 175 000 kroner i året av Høyesterett, og retten understreket at hun var et spesialtilfelle. Hun skal ta utdannelse og komme seg i jobb og får derfor mer nytte av en personlig assistent. Tingrettsdommen i denne saken er helt feil. Den forholder seg ikke til Høyesteretts argumentasjon.

Vi vil bare ha en erstatning i denne saken som er på nivå med Bråtane-dommen og tilsvarende saker, sier selskapets advokat, Terje Marthinsen.

Ole Nøstbakken følger rettsforhandlingene fra rullestolen. Han har førlighet i armene, men sterkt nedsatt gripeevne. Innimellom får Nøstbakken også spasmer i hendene eller føttene. Klokka fire ruller han sliten av gårde til en ventende pleier.

-  Det er forferdelig. Jeg hadde jo håpet at det skulle være slutt med den forrige rettssaken, sier Margareth Nøstbakken.

ØDELAGT: Ole Nøstbakken (59) fikk helsa ødelagt etter en sykkelulykke. Han og kona Margareth Nøstbakken håper på en skikkelig erstatning, slik at han får den pleien han trenger.