Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fratatt skolen

BERGEN/HERØY (Dagbladet): Ni av tolv skoler i Herøy kommune i Møre og Romsdal er vedtatt nedlagt. Nå er det krigstilstand i øykommunen vest i havet. Men de er ikke alene. Aldri har så mange kommuner truet med skolenedlegging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Før har det vært kamp, nå er det krig, sier en opprørt mor til tre, Kaja Runde, som bor i utkanten av Herøy kommune, sørvest for Ålesund.

Nå kjemper hun for tilværelsen for seg og ungene, etter at kommunestyret med knapt flertall vedtok å legge ned 75 prosent av skolene i utkanten.

Fortvilet kamp

- Jeg er rystet over lokaldemokratiet i kommunen. Bygdene er raserte. Vi har mistet butikken, postkontoret og skolen. Et bedehus på dugnad er alt vi har igjen, sier Kaja Runde.

For en måned siden forkastet kommunestyret et forslag om endring i skolestrukturen. Men nå er forslaget banket gjennom - denne gang da økonomiplanen skulle vedtas, midt i ferien.

- Det er en fortvilet kamp, sukker Runde.

Ordfører Svein Gjelseth har ingen kvaler med å legge ned 75 prosent av kommunens skoler, mens nye penger må framskaffes til bygging av ny storskole.

- Dette må vi gjøre når utgiftene er større enn inntektene. Skolestrukturen henger igjen fra den gangen vi seilte til og fra øyene, nå har vi fått bruer.

Rådmann Per Lervåg medgir at kommunen ikke vil spare stort på kort sikt.

Enorme tall

- 70 navngitte kommuner planlegger å legge ned en til ni skoler dette året. Det er et enormt tall, situasjonen er dramatisk, sier Gerd Johansen, lederen i LUFS (landslaget for Udelt og Fådelt skole).

Barneombud Trond Waage ser med bekymring på utviklingen.

- Utdanningsminister Trond Giske har ennå ikke svart på et brev vi sendte 9. juni, der vi ber om å få vite hva han har tenkt å foreta seg for å opprettholde skolemønsteret slik at det tjener barn og unges interesser.

- Vi har registrert at flere kommuner nå legger ned småskolene og i stedet bygger nye og større. Nå går vi inn og ser på årsakene og konsekvensene av skolenedleggingen, lover statssekretær Berit Bergersen i KUF.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling