Fråtset i millionbiler og luksusklokker for barnehagenes penger

Nå må barnehageparet John Andrew McCracken og Nina Tollefsen bak murene.

MÅ I BURET: Nå må både John Andrew McCracken og Nina Tollefsen inn bak murene. De to ble dømt til henholdsvis tre år og to og et halvt års fengsel - hvorav ett år betinget - etter at de beriket seg selv heftig på konkursdrift av private barnehager. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet.
MÅ I BURET: Nå må både John Andrew McCracken og Nina Tollefsen inn bak murene. De to ble dømt til henholdsvis tre år og to og et halvt års fengsel - hvorav ett år betinget - etter at de beriket seg selv heftig på konkursdrift av private barnehager. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økokrim opplyser nå at paret har trukket ankene i saken. Dermed må både John Andrew McCracken og Nina Tollefsen inn bak murene.

De to ble dømt til henholdsvis tre år og to og et halvt års fengsel - hvorav ett år betinget - etter at de beriket seg selv heftig på konkursdrift av private barnehager.

Retten krever inndratt til sammen fire og en halv million kroner, samt at paret fradømmes retten til å drive næringsvirksomhet i henholdsvis fem og tre år og må betale erstatning på til sammen rundt én million kroner.

BODDE STASELIG: Her bodde ekteparet Tollefsen/McCracken: en luksusvilla med strandlinje på Nesøya. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
BODDE STASELIG: Her bodde ekteparet Tollefsen/McCracken: en luksusvilla med strandlinje på Nesøya. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Han har etter en samlet vurdering besluttet å godta tingrettens dom. Det ligger ikke noen skylderkjennelse i dette, men han ønsker å legge saken bak seg, sier McCrackens forsvarer, advokat Birger Hauge Vandvik, til Dagbladet.

Dagbladet har også søkt advokat Petar Sekulic, som representerer Nina Tollefsen, uten hell.

Fråtset i luksus Retten gjør det klart at barnehagevirksomheten finansierte et høyt privat forbruk for de tiltalte:

«Upåvirket av konkursene var de tiltaltes private forbruk i den aktuelle perioden meget høyt. De kjøpte en eksklusiv mursteinsvilla i Asker, hadde hytte på Gaustadblikk, og disponerte og skiftet ofte ut dyre biler og fritidsbåter. De hadde til enhver tid minst 2 biler til rådighet. Bilparken omfattet bl.a. en Porsche 996 Carrera 4, en Porsche 911 Turbo, en BMW X3, en BMW X5, en Audi Q7, en Mercedes ML63 AMG og en Mercedes S350. Båtene var stort sett plastbåter/daycruisere i størrelsen 28 til 34 fot, bl.a. en Windy og en Nimbus 300R, begge med prislapper på over 1 000 000 kroner. Nina B. Tollefsen dyrket sin hesteinteresse med bl.a. innkjøp av en hest fra Danmark og leie av stallplasser. John A. McCracken var på sin side opptatt av bl.a. klokker og kjøpte stadig armbåndsur av typen Rolex, Audemar Piquet, Omega og Patek Philippe i prisklassen fra 30 000 til 330 000 kroner (...) Familien ferierte for øvrig jevnlig utenlands og barna ble sendt på kostskole. Dette meget høye forbruket ble finansiert av barnehagevirksomheten og private lån».

Tjente seg rik McCracken og Tollefsen tjente seg rike på en rekke barnehagekonkurser, gjennom en tilsynelatende enkel metode:

SUPERBIL: Porsche 911 Turbo. Foto: AP / NTB scanpix
SUPERBIL: Porsche 911 Turbo. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Gjennom framleie av eiendommene til skyhøy pris, førte han barnehagepengene over til seg selv. I tillegg tok familien Tollefsen ut millionlønn som daglig leder i barnehagene. Resultatet ble at barnehagene drev med stort underskudd og gikk konkurs.

Deretter opprettet de et nytt selskap, og begynte på nytt.

Det offentlige spyttet helt uvitende store summer inn i virksomheten: Overføringene fra det offentlige beløper seg ifølge dommen i Asker og Bærum tingrett på 78 millioner kroner, og de samlede driftsinntektene til 120 millioner kroner.

Trygdet Parallelt med luksuslivet og den kreative barnehagedriften mottok John Andrew McCracken uføretrygd fra 2000 til 2009 på til sammen 1 279 652 kroner. Retten oppgir at han «objektivt sett hadde en arbeids- og inntektevne langt utover det tillatte».

KLOKKEGJELD: I denne tekstmeldingen ber John Andrew McCracken, om at klokkegjelda belastes selskapet Konglungen AS som «bistand i forbindelse emisjon». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLOKKEGJELD: I denne tekstmeldingen ber John Andrew McCracken, om at klokkegjelda belastes selskapet Konglungen AS som «bistand i forbindelse emisjon». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Både McCracken og kona ble dømt for trygdebedrageriet. Hun som medvirkende fordi hun på sin konto mottok lønn som i realiteten var lønn for mannens arbeid. Eksklusive klokker er en av John Andrew McCrackens svakheter. Etter å ha opparbeidet seg klokkegjeld på 118 000 kroner for kjøpet av en Audemars Piquet Royal Oak Offshore i rødt gull i 2009, ville han at en av de konkurstruede barnehagene han drev, skulle ta regninga.

«Viss du lager et bilag til meg med påfølgende tekst. Bistand i forbindelse med emisjon Konglungen AS kr. 118 000, fører jeg det fra driftskonto Denne kan du sende på mail adresse konglungen-as@live.no. Da har du pengene i dag», skriver Tollefsen i tekstmeldingen sendt til klokkeselgeren John Andre Sandquist 16. desember 2009.

FIREHJULSTREKKER: McCracken skaffet seg en Audi Q7 til vinterbruk. Arkivfoto: Rune Myhre
FIREHJULSTREKKER: McCracken skaffet seg en Audi Q7 til vinterbruk. Arkivfoto: Rune Myhre Vis mer