Crowdfunding: Fred Børre Lundberg (t.v.) er med på å starte selskap som skal folkefinansiere norske idrettsutøvere. Her sammen med samboer Marit Bjørgen under ski-VM i Val di Fiemme i 2013. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Crowdfunding: Fred Børre Lundberg (t.v.) er med på å starte selskap som skal folkefinansiere norske idrettsutøvere. Her sammen med samboer Marit Bjørgen under ski-VM i Val di Fiemme i 2013. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Fred Børre satser på kronerulling

Marit Bjørgens samboer, Fred Børre Lundberg, skal skaffe penger til norske idrettsutøvere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Tidligere OL-vinner i kombinert og samboer med Marit Bjørgen, Fred Børre Lundberg, starter et nytt selskap for folkefinansiering (crowdfunding) av norske idrettsutøvere, skriver Kapital.

Selskapet heter "I believe in you AS", og blir en norsk versjon av et sveitsisk folkefinansieringsselskap med samme navn som har eksistert siden 2014.

Den sveitsiske utgaven ble startet opp av de to tidligere OL-deltagerne Michael Kurt (kano) og Fabian Kauter (fekting), og har på knappe to år samlet inn 2,5 millioner sveitsiske franc, tilsvarende 21 millioner kroner, til 400 idrettsklubber og utøvere.

Daglig leder - Idrettsutøvere eller idrettslag eller arrangementer kan bruke sitt nettverk til å skaffe seg inntekter gjennom I believe in you, sier Lundberg til Kapital, om selskapet som bare er en måned unna lansering.

Han blir selv daglig leder og sitter på en eierandel på 10 prosent, mens det sveitsiske morselskapet eier 80 prosent. De resterende 10 prosentene eies av rekrutteringsselskapet AGJohnsen i Vestfold.

Lundberg forteller til magasinet at den norske versjonen blir ganske lik den sveitsiske med hensyn til målgrupper og øvrig konsept, men så mye mer ønsker han ikke å si, fordi han har lovet eksklusivitet til et annet norsk mediehus.

DNB-avtale Det kommersielle aspektet for gründerne av folkefinansieringsselskapet er ifølge Kapital at de tar en andel av pengene som samles inn. I believe in you i Sveits tar ni prosent av pengene som suksessfulle innsamlinger får inn.

I Norge har selskapet inngått et samarbeid med storbanken DNB om betalingsløsningen for de som vil gi bidrag. Spørsmålet, som Kapital ikke fikk spurt Lundberg om før han måtte si ingen kommentar, er om DNB også skal bidra økonomisk på prosjekter som når målene sine.

Slik fungerer det nemlig i Sveits, hvor samarbeidspartneren PostFinance, bankdelen av Swiss Post, bidrar med 10 prosent av finansieringsmålet, begrenset oppad til 1.650 kroner (200 franc), straks man har samlet inn mer enn halvparten av målsummen.

Flere nyheter: Bjørgens sønn skal hete Marius
Bjørgen er blitt mamma
Kjendisinvestor solgte Kollen-villa til Bjørgen