Fred eller Sharon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det største hinderet for en fredelig løsning mellom Israel og palestinerne er ikke de grusomme selvmordsaksjonene som dreper blindt. Det er heller ikke Yassir Arafats vaklende ledelse over ekstremistene. Det største hinderet for en fredelig utvikling er statsminister Ariel Sharon og hans politiske allierte i den ekstreme nasjonalistiske fløyen i israelsk politikk. Det er her ethvert forsøk på å løse 17 måneders krigstilstand strander. Det er her ethvert forsøk på rettferdig løsning stopper opp. Det er her selv tankene om å avvikle den israelske okkupasjonen blir kvalt.
  • Natt til i går ble 21 palestinere drept i israelske angrep. De siste dagene har vi sett hvordan israelske tanks, soldater og jagerfly har angrepet palestinske sivile på det mest brutale. Israelske styrker er nå tilbake i flyktningleiren Jabalya midt inne i Gaza by. I går rykket kolonner med tanks inn i Ramallah. I Sharons regjeringstid har verden sett hvordan resultatene av åtte års møysommelige forhandlinger er smuldret opp. Palestinskkontrollerte områder er reokkupert, selvstyremyndighetene undergravd og det palestinske håpet om frihet er ettertrykkelig tråkket ned i søla. Det er i denne situasjonen, der palestinske unge ikke har mer å tape enn sine miserable og ydmykede liv, at selvmordsbomberne fødes.
  • Ariel Sharon og hans drabanter viser ikke bare total forakt for palestinernes menneskelige og nasjonale rettigheter. Han viser også en total forakt for de velmente internasjonale forsøkene på å få til en fred. Til tross for USAs bønn om våpenhvile i helga, har de israelske styrkene fortsatt å herje i de palestinske områdene med en villskap palestinerne ikke har opplevd siden krigen i 1967.
  • Det er derfor på tide at det internasjonale samfunn ser skriften på veggen: Det blir ingen fred med Ariel Sharon. Et press med politiske tiltak, våpenboikott og handelssanksjoner bør opp på dagsordenen. Og i mellomtida må omverdenen gjør alt de kan for å beskytte palestinske menn, kvinner og barn.