Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fred er ei det beste…

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reportasjer i Dagens Næringsliv har de siste dagene kastet et skjærende ironisk lys over fredsmeklerparet Terje Rød-Larsen og Mona Juuls motvilje mot å gi fra seg dokumenter de har fra Oslo-prosessen i 1993. Rød-Larsen har i brev til tidligere riksarkivar John Herstad skrevet at han ikke har tilstrekkelig tillit til verken norske historikere, tjenestemenn i Utenriksdepartementet eller Riksarkivaren. Han vil derfor donere sitt privatarkiv til et internasjonalt anerkjent arkiv i utlandet. Heller ikke Mona Juul, som var, og er, UD-ansatt, har til nå overlevert noen dokumenter. Herstad og norske historikere bruker sterke ord om Rød-Larsens holdning og hevder at notater, brev og dokumenter fra arbeidet med prosessen er forvaltningsdokumenter og ikke private papirer.

Det er høyst beklagelig at sentrale dokumenter fra en så viktig og spennende del av norsk diplomatisk historie ikke er i UDs eie, og fredsmeklerparets holdning åpner for spekulasjoner om lite ærefull motiver fra deres side. Her er det åpenbart behov for ytterligere meklerinnsats.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media