Fred i morgen?

Akkurat nå pågår det hektisk møteaktivitet både i palestinske og israelske leire, for å se om det er mulig å godta fredsforslaget som Bill Clinton har lagt fram. Israelerne er positive, men forslaget er svært vanskelig å svelge for Yasser Arafat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen må begge parter gi den amerikanske presidenten Bill Clinton beskjed om de godtar fredsplanen. Israelerne er positivt innstilt til forslaget.

- Hvis palestinerne godtar forslaget uten endringer, vil vi gjøre det samme. Men jeg er ikke sikker på at det vil skje. Akkurat nå vet jeg ikke hva svarene fra oss og dem vil bli, sa Ehud Barak til tv-kanalen Channel 2 i går kveld.

Vanskelig

Det hersker større tvil om palestinerne vil si ja til fredsavtalen. I så fall godtar Arafat at flere millioner palestinske flyktninger ikke får vende tilbake. Det vil ikke være en populær avgjørelse blant det palestinske folk.

- En avtale med Israel må inneholde en klausul om at palestinske flyktninger får reise hjem igjen. Enhver palestiner må selv få velge om han eller hun vil tilbake, sier Hussein Asheik, en av Arafats nærmeste støttespillere.

Kan ikke skje

Israel sier at de ikke kan ta inn mange palestinske flyktninger, fordi det ville føre til store endringer i befolkningsmønsteret.

- Drømmer er vanskelige å oppfylle. Denne drømmen kan ikke bli ekte. Å bringe flyktningene tilbake er et velkjent diskusjonstema. Men palestinerne vet at det ikke kan skje innenfor Israels grenser, sier den israelske topp-politikeren Yossi Sarid.

Opptøyer

Opptøyene mellom israelere og palestinere tok en liten julepause, og ingen skal ha omkommet i opptøyer de siste tre dagene. Men i morges brakte løs igjen i byen Nablus på Vestbanken. Ifølge den israelske hæren begynte opptøyene natt til i dag, da palestinere åpnet ild mot et jødisk område. Israelske tropper besvarte skytingen med maskinpistoler. Det er ikke meldt om drepte eller skadde. Palestinerne har ikke kommentert skytingen ennå.

HÅP? Hvis fredsplanen blir godtatt kan det bety at denne lille palestinske gutten kan gå en trygg oppvekst i møte.<P>Foto: SCANPIX/REUTERS<P>
ROLIG: En gruppe med ortodokse jøder går forbi to palestinske menn som spiller backgammon i Jerusalem i dag. Det har vært få opptøyer mellom israelere og palestinere de siste dagene.<P>