Fred i vår tid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Signalene fra den store sikkerhetspolitiske konferansen i München i helga er et dypt følt ønske om mer fred i vår tid. Det er ikke formulert så desperat som da Lord Chamberlain – også i München – gjorde uttrykket kjent etter møter med Adolf Hitler for 71 år siden. Men USAs nye visepresident Joe Biden røkte fredspipe med Kremls mest profilerte hauk, visestatsminister Sergej Ivanov i helga. Den nye administrasjonen i Washington lovte dialog og ikke diktat. Og selv om ikke det planlagte rakettskjoldet skrinlegges, så lover Washington nå å ta de russiske innvendingene på alvor.

Det våpenkappløpet mellom USA og Russland som vi så innledningen til i Bush-administrasjonens siste år, er trolig avlyst. Både fordi Barack Obama har et oppriktig ønske om kjernefysisk nedrustning, og fordi finanskrisa krever fokus helt andre steder enn der George W. Bush hadde fokus.

Barack Obama har gjort Afghanistan til sin store utenrikspolitiske sak. Bill Clintons gamle troubleshooter fra Balkan på 1990-tallet, Richard Holbrooke, skal igjen rydde opp. Men Holbrooke og hans sjef trenger hjelp, og legger ikke skjul på det. De vil kreve mye mer blod, svette og tårer av sine allierte i NATO. For krigen i Afghanistan begrunnes – i motsetning til krigen i Irak – med solidaritetsparagrafen i NATO, om at et angrep på én er et angrep på alle. Dette vil være eksplosivt i den rødgrønne regjeringa, selv om man både i AP og SV har hatt sine våte drømmer om Obama.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer