Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fred «innen rekkevidde»

Håpet om en fredsløsning i Kosovo lå i lufta da utenriksministrene fra Russland og de sju største vestlige industriland kom sammen til møte i Köln i dag. Fred på Balkan er nesten innen rekkevidde, sa diplomater som følger toppmøtet i G8-gruppa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksministrene kom sammen til nye drøftinger i morges, etter en ny bombenatt der NATO-fly for første gang på flere døgn angrep mål i sentrum av Jugoslavias hovedstad Beograd.

Militære tjenestemenn fra NATO og Jugoslavia skulle i formiddag holde samtaler ved grensen mellom Kosovo og Makedonia.

Ifølge det offisielle jugoslaviske nyhetsbyrået Tanjug ble en sivil person drept og fem andre skadd i et NATO-angrep mot industribyen Novi Sad. Novi Sad, som er Jugoslavias nest største by og ligger ved Donau 75 kilometer nordvest for Beograd, har også tidligere vært utsatt for harde luftangrep.

Kompromiss?

Russland la i formiddag fram et forslag til kompromiss på de omstridte punktene i forslaget for fredsplan som G8-landene ønsker å legge fram for FNs sikkerhetsråd.

En tysk tjenestemann bekreftet at russerne hadde kommet med et utspill, men ville ikke si hva kompromissforslaget gikk ut på.

Tyske toppledere ga også uttrykk for håpet om at en fredsløsning nå er snublende nær, uten å gå i detaljer om hva løsningen i så fall vil gå ut på.

- Døra til fred står åpen, og vi har grunn til å være optimister, sa statsminister Gerhard Schröder i en tale i Forbundsdagen i Bonn.

Håpet knyttet seg til ubekreftede signaler om at Russland vil godta de vestlige lands forslag til resolusjon i Sikkerhetsrådet. Russerne har alltid sympatisert med serberne, og ønsker en uavhengig militær rolle ved siden av den 50.000 soldater store NATO-styrken som etter planen skal settes inn i Kosovo.

Tautrekking

Gerhard Schröder sier at regjeringen i Beograd forsøker å lure seg utenom flere viktige punkter i fredsplanen.

- Bombingen vil først opphøre når jugoslavene har innledet en fullstendig tilbaketrekking fra Kosovo, ifølge den tyske statsministeren.

(NTB-Reuters-DPA