Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fred Kavli er død

Forretningsmannen bak The Kavli Foundation døde torsdag.

KAVLIPRISEN: Fred Kavli døde 86 år gammel torsdag. Her taler han i 2008 til forsamlingen under Kavli-prisutdelingen i Oslo konserthus tirsdag - en pris som deles ut annen hvert år. I tillegg til fondet, prisene og instituttet, har Kavli også donert store beløp til andre universiteter og forskningsinstitutter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
KAVLIPRISEN: Fred Kavli døde 86 år gammel torsdag. Her taler han i 2008 til forsamlingen under Kavli-prisutdelingen i Oslo konserthus tirsdag - en pris som deles ut annen hvert år. I tillegg til fondet, prisene og instituttet, har Kavli også donert store beløp til andre universiteter og forskningsinstitutter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norsk-amerikanske milliardæren Kavli døde i sitt hjem i Santa Barbara i California torsdag, opplyser Kavlifondet.

Forretningsmannen som er mest kjent for å ha startet The Kavli Foundation, ble 86 år gammel.

- Freds visjoner vil leve videre hos oss gjennom alt det han har etablert via Kavli Foundation og Kavliinstituttet, sier Kavliinstituttets leder, Edvard Moser.

Viktig forskning Instituttet er en del av NTNU, arvtakerinstitusjonen etter NTH, hvor Kavli fikk sin utdannelse på 1950-tallet.

- Han var en stor mann, som ga et viktig bidrag til forskning. Vi er takknemlige for hans støtte til å bygge opp langsiktig, banebrytende grunnforskning. Han hadde visjoner, ambisjoner og strategiske evner, sier Moser.

The Kavli Foundation deler sammen med Det Norske Videnskaps-Akademi ut tre vitenskapspriser. Prisene, som er i kategoriene astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap, er på 1 million dollar hver og deles ut annethvert år.

Solgte for milliarder Kavli vokste opp i Eresfjord i Romsdal, men etter å ha fullført ingeniørstudier emigrerte han til USA i 1956.

Etter to år startet han selskapet Kavlico, som produserte sensorer. Det var salget av dette selskapet som la grunnlaget for fondet som bærer hans navn.

Da Kavli solgte seg ut i 2000, satt han igjen med 2,5 milliarder kroner.

NTB