- Fred kommer ikke gratis

Krigshelten Joakim Rønneberg (94) tror ikke erfaringene fra siste verdenskrig noen gang kan bli overflødige. Han ledsages vernepliktsoldaten og barnebarnet Joachim (19) på 70-årsjubileet for tungtvannsaksjonen på Rjukan.

EN INSPIRATOR: Joachim Rønneberg (94) og barnebarnet Joachim Rønneberg (19) møttes på Gardermoen dagen før den første makeringen av 70-års dagen for aksjonen mot tungtvannsanlegget på Vemork.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
EN INSPIRATOR: Joachim Rønneberg (94) og barnebarnet Joachim Rønneberg (19) møttes på Gardermoen dagen før den første makeringen av 70-års dagen for aksjonen mot tungtvannsanlegget på Vemork. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Natten til 28. februar 1943 ledet Joachim Rønneberg åtte motstandsmenn inn på Vemork kraftstasjon og sprengte tungtvannsanlegget, ved å forsere det alle trodde var et uoverstigelig hinder, og derfor ubevoktet, Månajuvet. Vemork-aksjonen ble sagt å være en av de aller viktigste allierte sabotasjeaksjonene under den 2. Verdenskrig.

I dag markeres den dristige sabotasjen med et lukket arrangement i regi av forsvaret. Høytstående militære fra inn og utland vil få førstehånds informasjon om aksjonen fra Rønneberg sjøl.

Uansett alder - Er det så viktig å fortelle om dette, så lang tid etter?

- Det er viktig for oss alle at vi er klar over at fred ikke kommer gratis. Vi må være villige til å kjempe for freden hver eneste dag. Det er bare å åpne avisen, eller skru på tv, for å se all elendigheten, sier Joachim Rønneberg til Dagbladet. 

- Uansett alder?

- Ja, det må jeg si. De unge må oppdras til å skjønne dette med friheten, sier han nok en gang.

Men det vellykkede raidet har også en annen side, ifølge Rønneberg.

- Da vi gjennomførte aksjonen på Vemork, brente opplevelsen seg fast i sjelen min. Når jeg vender tilbake til Vemork er det som om årene i mellom forsvinner, og det føles som om det skjedde i går, sier Joachim Rønneberg, fra det kjente Kompani Linge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer