Fred mellom bonde og bamse

ØVRE PASVIK (Dagbladet): Dyra til Pasvik-bonden Randi Larsen er omringet av 20 sultne bjørner. Takket være nye driftsformer får dyra gå helt i fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men bøndene i Sør-Norge vil ikke lære av bonden helt nordøst i Norge.

- I Pasvik har vi gjort noen veldig nyttige erfaringer. Flere kunne hatt noe å lære. Men jeg hører ingenting fra bønder i resten av landet, sier Randi Larsen, lykkelig bonde midt i tjukkeste rovdyrland.

Om bønder hadde tatt turen hit, ville de møtt kolleger som lever side om side med jerv, gaupe, bjørn - samt en og annen ulv.

Og utrolig nok: Det går bra!

Fellesbeite

Skogene og de lange åsryggene i Pasvik er først og fremst bjørnens rike. Minst 18 individer har tilhold i området.

Her har bøndene vært villige til å til å ta i bruk nye metoder: fellesbeite for kyr, spesialtrente hunder og nye sauetyper holder rovdyra på avstand.

- Vi har innordnet oss slik at tapene blir minimale. Det måtte tenkes nytt om det skulle bli fred mellom oss og rovdyra, forteller Larsen.

Håpløst med sau

At sauehold midt i bjørnens kjerneområde er en dårlig idé slo man fast i Pasvik allerede for 20 år siden.

- Sauehold skjer på eget ansvar, sa myndighetene - og ga bøndene penger for å erstatte sauene med kyr og melkeproduksjon.

- Det var en fornuftig løsning, både for oss og rovdyra. Skal det være plass til begge, må vi være tilpasningsdyktige. For sauer er helt håpløst der rovdyra hersker, sier Pasvik-bonden.

Bare én sauebonde holder fortsatt stand. Mia Dæhliens villsau går fritt i marka, men blir ikke bjørnemat.

- Det er kjappe sauer med sansene i behold. Ikke så trege som den vanlige norske sauen. Jeg tror dessverre noen bønder er mer opptatt av å utrydde rovdyr enn å tenke nytt, mener Dæhlien.

Hysteri

På oppdrag fra fylkesmannen kartlegger Steinar Wikan rovvilt-bestanden i Sør-Varanger kommune. De siste 20 åra har han hatt nærkontakt med utallige rovdyr.

Han er forundret over mangelen på alternativ tenkning.

- Det hysteriet vi nå ser fra bønder og politikere i enkelte deler av landet, hadde vi også her på 60- og 70-tallet. Men her lot man rovdyra «vinne». Det har vært usedvanlig vellykket, det er nesten like mange småbruk her som for 20 år siden. Bonde og bamse kan dele naturen, men det må nok skje på rovdyras premisser, sier Wikan.