Fred. Olsen tapte skattesak

Fred. Olsen tapte rettssaken mot staten om skattlegging av verdiene i stiftelsen Ptarmigan i Liechtenstein. Stiftelsen eier majoriteten av Timex, samt spanske eiendommer og ferjer, verdt rundt 4 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom dommen blir stående, kan staten skattlegge overskuddet i disse selskapene, skriver Nettavisen.

Staten skattla Olsen-familien for resultatet fra stiftelsen i 1994. Olsen-familien saksøkte staten for å få ligningen opphevet.

Eier

Fred. Olsen hevdet i Oslo byrett at stiftelsen Ptarmigan (fjellrype) er selveiende, og at familien ikke har kontrollen over stiftelsen. Familien har sålangt heller ikke fått utbetalt noe fra stiftelsen.

Staten mener mener derimot at Olsen-familien har den reelle kontrollen over Ptarmigan. De tre styrerne Fred., Anette og Merete Olsen bestemmer styring av fondet og utbetaling til de begunstigede, nemlig Olsen-familien.

Familien er derfor skattepliktige etter de såkalte NOKUS-reglene, mener staten.

Stiftelse

Fordelen med stiftelser, eller truster, er at det skiller mellom juridisk og praktisk eier. Ifølge Nettavisen er ikke stiftelser av typen Ptarmigan anerkjent i norsk rett.

I henhold til dommen fra Oslo byrett har ingen av partene fått medhold for sine argumenter. Olsen-familien må likevel, ifølge dommen, anses som eier og derfor betale skatt.

Byrettsdommer Arild Nesdal fremholdt at stiftelsen ikke kan være eierløs, og at NOKUS-reglene nettopp var laget for å fange opp plasseringer av formuer i stiftelser for å unnslippe skatt.

(NTB)