Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fred. tar siste stikk

- Fred. Olsens gruppe har drevet god lobbyvirksomhet, sier Ap's næringspolitiske fraksjonsleder, Kjell Opseth. Han liker dårlig at bare én aktuell gruppe har meldt seg på i kampen om å drive et nasjonalt IT-senter på Fornebu, men medgir at alt peker i multimilliardærens retning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Opseths reaksjon er typisk. Stortingets flertall sier et lunkent ja til styrtrike Fred. Olsens IT-planer på Fornebu.

Selv om stortingspolitikerne gjerne hadde sett at flere interessenter hadde meldt seg på i kampen om Fornebu, innrømmer de motvillig at alt peker mot at Fred. Olsen og hans redervenner får overta en verdifull tomt på Fornebu.
De liker dårlig at Fred. Olsen lykkes med sitt prosjekt.

Har seg sjøl å takke

Stortinget har imidlertid seg sjøl å takke. Under budsjettbehandlingen i fjor høst slo flertallet i Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité fast at deler av Fornebu-tomta skulle brukes til et nasjonalt og internasjonalt IT-senter. Ettersom Fred. Olsen og hans venner så langt er alene om sine storstilte planer, er det ingen som egentlig tror at IT-Fornebu får konkurranse.

Kjell Opseth håper imidlertid at det vil melde seg på flere i konkurransen.
- Målet er å få så god pris som mulig for Fornebu-tomta. Derfor bør flere melde seg på i konkurransen. IT-satsingen dreier seg også om innhold og kvalitet. Det ville være en fordel for norsk IT-satsing om vi fikk flere alternativer å forholde oss til, sier Opseth til Dagbladet.

Lederen for Stortingets næringskomité, Odd Roger Enoksen (Sp), sier til Dagbladet at det er opplagt at Fred. Olsen går av med seieren i Fornebu-saken.

- Jeg tror ikke det kan bli andre enn Fred. Olsen. Og det er i og for seg greit, så lenge prosjektet blir bra. Men det er nødvendig at staten går inn og setter premissene for IT-satsingen, slik at det ikke rammer Distrikts-Norge, sier Enoksen.
Høyres Per-Kristian Foss mener bestemt at det er flere norske investorer som er i stand til å bygge opp et nasjonalt IT-senter. Men han tror nok at Fred. Olsen til sjuende og sist får IT-senteret sitt på Fornebu.

- Når et par av rederne og Telenor slår seg sammen, får de alltid til noe, sier Foss.

Sjokkert


SVs Ågot Valle er sjokkert over at rederne og lobbyistene har fått fritt spillerom.
- Uten å blunke har Stortingets flertall vedtatt et miniuniversitet på Fornebu. Attpåtil ligger det i kortene at staten skal inn og subsidiere Fred. Olsen. Dette har skjedd uten at man har utredet konsekvensene for distriktene og norsk utdanningspolitikk. Det er så kritikkverdig at jeg finner ikke ord, sier Valle.

Hun tror imidlertid at Dagbladets dekning av saken får folk til å reagere.

Fred. Olsen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!